28 Haziran'da Gümüşova Selamlar Köyü ve Cumayeri Yaka Mahallesi'nde yapılan düğünlerde davetlilere ikram edilen tavuklu pilav sonrası yaşanan gıda zehirlenme vakaları sonucunda konu hakkında araştırma yapan Valilik, basın aracılığıyla kamuoyuna şu açıklamayı yaptı:

Yemekte menü aynı; Tavuklu Pilav

Gümüşova Selamlar Köyünde 28 Haziran 2009 tarihinde düzenlenen bir düğün töreninde, saat 14:00-18:00 arası davetlilere tavuklu pilav servisi yapılmıştır. Bu arada saat 17:00 sularında yemek yiyen düğün davetlilerinde bulantı, karın ağrıları gibi şikayetler başlamıştır. Saat 19:00 civarlarında bulantı, karın ağrısı, ishalli kişi sayısının artması üzerine düğün davetlileri bir zehirlenmeden şüphelenip, bir kısmı kendi araçları ile bir kısmı 112 Komuta Kontrol Merkezi ambulansı ile Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Düzce Atatürk Devlet Hastanesi, Özel Hayri Sivrikaya Hastanesi Acil Servislerine ve Cumayeri’nde bulunan özel bir hekime başvurmuşlardır.

Aynı gün Cumayeri Yaka Mahallesinde düzenlenen düğün töreninde, saat 16:00-21:00 arası davetlilere tavuklu pilav servisi yapılmıştır Saat 23:00 sularında yemek yiyen düğün davetlilerinde bulantı, karın ağrıları gibi şikayetler başlamıştır. Saat 00:30 civarlarında bulantı, karın ağrısı, ishalli kişi sayısının artması üzerine düğün davetlileri bir zehirlenmeden şüphelenip, yine bir kısmı kendi araçları ile bir kısmı 112 Komuta Kontrol Merkezinin ambulansı ile Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Düzce Atatürk Devlet Hastanesi, Özel Hayri Sivrikaya Hastanesi Acil Servislerine ve Cumayeri’nde bulanan özel bir hekime başvurmuşlardır.

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Acil Servisine yapılan başvuruların yoğun olması nedeniyle genel durumu iyi olan hastaların kendi araçları ile bir kısmının da ambulanslarla Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne nakdi sağlanmıştır.

Hasta sayısı 200

29 Haziran 2009 tarihi saat 08:00 itibariyle Gümüşova Selamlar Köyü ve Cumayeri Yaka Mahallesindeki düğünlerde sağlık kurumlarında gıda zehirlenmesi ön tanısı konulan hasta sayısı toplam 200 kişidir. Bu 200 kişinin, 10 tanesi yatarak tanı ve tedavi; 78 tanesi ayakta tanı ve tedavi; 112 tanesi müşahede altında tedavi görmüştür. Bu müşahede altına alınan 112 kişinin 106 kişisi saat 08:00 itibariyle taburcu edilmiştir. 6 kişi hala müşahede altında olup, tedavileri devam etmektedir. Yatan ve müşahede altında olan hastaların genel durumları iyi olup, şuan itibariyle hayati tehlikeleri bulunmamaktadır.

Yemeklerden alınan gıda numuneleri 29 Haziran 2009 tarihinde saat 08:30’da Tarım İl Müdürlüğü tarafından incelenmek üzere Bolu Halk Sağlığı Laboratuvarına, ilgili yerlerden alınan su numuneleri Halk Sağlığı Laboratuvarına gönderilmiştir. Müdürlüğümüzün ilgili birimleri tarafından filyasyon ve sürveyans çalışmaları yapılmaktadır.

Söz konusu vakalarla ilgili gerekli bilgilendirme ve koordinasyon Sağlık Müdürlüğü, Kriz Merkezi Birimi tarafından yürütülmüş olup, söz konusu çalışmalar sürdürülmektedir.