Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Diyetisyenlerinden Beyza Tuncay, Kurban Bayramı'nda et tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı. Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besinlerin yanı sıra et tüketiminin de arttığını belirten Tuncay, obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı bulunanların beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.



24 saat beklemeli


Tuncay, Kurban Bayramı'nda, etin mutlaka 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesini önerdi, yeni kesildiğinden dolayı sert olan etin hem pişirmede hem de sindirimde sıkıntı yaratacağına dikkat çekti. Yeni kesilen etin şişkinlik ve hazımsızlığa yol açabildiğini belirten Tuncay, pişirmede haşlama ve ızgara gibi yöntemleri tavsiye etti.


Kendi yağıyla pişirin


Tuncay, eti kendi yağıyla pişirilmesinin daha sağlıklı olacağını söylerken, ekstra yağ tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.“ Eti kısıtlı miktarda tüketin, aşıya kaçmayın” diyen Tuncay, kesilen etin saklama yöntemleri hakkında da bilgi verdi. Tuncay, etin 1-2 gün küçük parçalar halinde -10 derecede buzdolabında bekletilmesi gerektiğini söyledi.


Tuncay, Et yemeklerinin yanında sebze ve salata tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Tuncay, bayramlarda daha çok sütlü tatlıların tercih edilmesi, tatlı porsiyonlarının da küçük tutulması tavsiyesinde bulundu.

 

Haber: S. Kaşkır