Düzce merkez, ilçe ve belde belediye başkanları Melen Havzası Koruma Planı ile ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı ile İSKİ'den gelen yetkililerle bir toplantı yaptı. Başkan Bayram, yapılacak olan arıtma tesisi, katı atık tesisi ve diğer yatırımların üç yıl süreceğini belirten bayram maliyetinin ise yaklaşık 76 milyon tl olacağını söyledi.
Toplantı hakkında bilgiler veren Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, proje kapsamında hayata geçecek yatırımlar ile Düzce'de çevreye ilişkin ilişkin sorunların en aza ineceğini vurguladı.
Çevre ve Orman Bakanlığı ile İSKİ'den gelen yetkililer, Düzce Belediyesi'nde belediye başkanları ile biraraya geldi. Toplantıya ilişkin bilgiler veren Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, “Melen Havzası Koruma Planı kapsamında Düzce'de yapılacak çalışmalara yönelik bir toplantı yapıyoruz. Düzenlenmiş bir takım protokoller var. Göreve başladığımızdan bu yana hem Belediyeler Birliği adına hem de Düzce Belediyesi adına bu çalışmaları yürütüyoruz. Bugünkü toplantıda İSKİ'den ve Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan yetkililer var. Belirlenmiş yeni bir çalışma ve maliyetlendirmesi ile ilgili bundan sonra neler yapılacak onları tartışıyoruz. Yapılacak yatırımların doğru olup olmadığı gerekli olup olmadığı ne kadarının yapılıp yapılmaması gerektiğini tartışıyoruz.” dedi.

“Belediyeler ve İl Özel İdaresi'ni de düşünerek bu yatırımlar üzerindeki maliyetin Düzce'nin üzerine çok daha az oranda bindirilmesini istiyoruz.” diyen Bayram, “ Kendi durumumuzu anlatıyoruz. Bir problem yok. İSKİ'de Çevre ve Orman Bakanlığı da üstüne düşeni yapıyor. Belediyeler olarak bizim de üzerine düşen görevler olacak. Bizde mali yükünü azaltmak adına mücadele ediyoruz ama inanıyorum ki bu yatırımlar gerçekleştikten sonra Düzce'de çevreye ilişkin ve yaşam standartlarına ilişkin sorunlar en aza inecektir.” şeklinde konuştu.

Cumayeri, Kaynaşlı ve Yığılca ilçelerine sadece arıtma tesisi yapılmayacağını vurgulayan Bayram,” Arıtmanın yanında bunların iletim hatları ve katı atıkla ile ilgili de çalışmalar var. Tamamı çevre ile ilgili değil ancak topyekün çalışmalar bitirilmiş olacak. Şuanki çalışmalar, köylerin bir kısmana yönelik ancak biz tamamının katılmasını üzerinde çalışıyoruz. Melen Havzası Koruma Planı kapsamında çalışmaların 2010 yılında başlayacağını ifade eden Bayram, “2011 ve 2012 gibi hızlanacak bu çalışmalar Melen Havzası olmasa da yapılması gereken çalışmalar. Havza oluğumuzdan dolayı biraz daha hızlı gitmek zorunda. Düzce'deki belediyeler ve İl Özel İdare olarak biz bu hıza maddi anlamda ayak uyduramayabiliriz. O nedenle bakanlık ve İSKİ'nin katkılarının olmasını savunuyoruz.” ifadelerini kullandı.