16 Kasım Dünya KOAH Günü nedeniyle sorularımızı yanıtlayan Atatürk Devlet Hastanesi Göğüs Hastaları Uzmanı Ege Güleç Balbay, amaçlarının kamuoyunda KOAH bilincini artırmak ve  KOAH riski altında bulunan kişilerin sağlık kuruluşuna başvurarak solunum fonksiyon testi yaptırmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Hastalık hakkında bilgiler veren Balbay, hastalığın daha çok 20 yıl günde 1 paket sigara için hastalarda ortaya çıktığını söyledi.Balbay, “Koah dediğimiz kronik obstrüktif (tıkayıcı) akciğer hastalığıdır. Daha çok 20 yıl günde 1 paket sigara için hastalarda görülmeye başlanıyor. Ortalama kırk yaşın üstünde insanlarda ortaya çıkmaya başlıyor ve en önemli nedeni sigara. Mesleki maruziyete neden olan gazlar, ısınmak için kullanılan odun kömür gibi materyallerden de oluşabiliyor.” dedi.
Belirtileri neler?
Hastalığın ilk başta öksürük ve nefes darlığı ile başladığını belirten Balbay, ileri evrelerde hastaların eve bağımlı hale bile gelebileceklerini ifade etti.Balbay, “Bu hastaların şikâyetleri öksürük, balgam, nefes darlığı oluşuyor. Fakat hastalar en başta öksürük ve nefes darlığını önemsemeyip bize gelmiyorlar.  Bize geldiklerinde ise hastalık ilerlemiş oluyor. Öksürük balgam ilk başta oluşuyor ancak hastalığın dört evresi var. En son evrede nefes darlığı uykuda bile oluyor. O zaman bu hastalar eve bağımlı hale geliyor ve oksijen kullanmaları gerekiyor.” Diye konuştu.
Teşhis ve tedavisi nasıl?
Sigara içen kişilerin mutlaka solunum fonksiyon testi yaptırması gerektiğini belirten Balbay, hastalığın en önemli tedavisinin de sigarayı bırakmak olduğunu söyledi.Balbay, “Spirometrik dediğimiz solunum fonksiyon testi var. Çok kısa ve kolay yapılan bir test. Hasta derin bir nefes alıyor ve karton bir kutunun içine üflüyor. Ve bu test sonucunda hastanın koah olup olmadığı tanısını koyabiliyoruz. En önemli tedavisi hastanın sigarayı bırakması. Sigara içmeye devam ederse bu hastalık ilerleyebiliyor. Sigarayı bıraktığında ise ilerlemesi yavaşlıyor. Sigara içtiğinde verdiğimiz ilaçlarda etkili olmuyor. Onun dışında verebileceğimiz tedaviler sadece hastanın nefesini rahatlaması yönünde oluyor.” 

Balbay, koah hastalığının dünyada dördüncü ölüm nedeni olduğunu ifade ederek sigara içen 40 yaş üstü kişilerin mutlaka solunum fonksiyon testi yaptırması gerektiğini vurguladı.

Haber; S. KAŞKIR