Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilin Dalında obezite olan hastalara uygulanan Morbid (Ölümlü) obozite cerrahisini gerçekleştiren Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan’a hastaları tarafından teşekkür yemeği düzenlendi. Yemeğe katılımın yoğun olduğu görülürken, Morbid obozite Cerrahi hakkında bilgiler verildi.

Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, yapılan cerrahi operasyonlarla ilgili mikrofonlarımıza açıklamalarda bulundu.
Pehlivan, “Herhangi bir hastalığın ameliyatsız tedavisi varsa daha iyidir. Ancak gerçekçi olmak zorundayız. Morbid Obozite biz ne yaparsak yapalım yalnızca %8’i diyetle zayıflayabiliyor. Morbid Obozite Operasyon sonrasında bu oran tam tersine dönüyor. %90 oranında kilolarından kurtulabiliyorlar. Yapılan operasyon kapalı olarak yapılıyor. Bize gelen tüm hastalara cerrahi operasyon yapmıyoruz. Bir takım kriterlerimiz var bu kriterler sonucunda ameliyat olmasında bir sakınca görmediğimiz hastalara ameliyatla zayıflama yani obozite cerrahisi uyguluyoruz.” Dedi.

2006 yılında morbid oboziteyle ilgilenmeye başladığını ancak son 3 yıldır daha yoğun bir şekilde konuya eğildiğini söyleyen Pehlivan, “önceki yıllarda malzeme bulunmasında sıkıntılar çekildiğini ve özel hastanelerin işi gibi görülürken, günümüzde Sağlık Bakanlığı’nın destek vermesiyle üniversite hastanelerinde uygulanır oldu.” Dedi. Bu işe ilk başladığında bu iş burada olmaz diyenler olduğunu da sözlerine ekleyen Pehlivan, “Nitelikli insanların olduğu yerde herşey yapılır” diyerek ısrarla bu konudan vazgeçmediğini söyledi.

Çağımızın alışkanlıklarından dolayı çağımızı hastalıkları arasına giren Morbid Oboziteyi engellemek için yapılması gerekenleri ise Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan şu şekilde sıralıyor.

Pehlivan, “ Hareketin azalması, insanların masa başı çalışması, araç kullanımının çoğalması, bunların sebepleridir. Ancak çocukluk yıllarından itibaren doğru bir hayat tarzı alışkanlığının toplumsal olarak kazandırılmasıdır. Düzenli ve dengeli beslenme, insanların bir tarafına mutlaka sporu yerleştirmeleri ve en önemlisi ise fast food’un kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir.” Dedi.

Yaklaşık 6 bin kişi ameliyat ettiğini çoğunluğunun bayan olduğunu dile getiren Pehlivan, 18 yaş altında hasta kabul etmediğinin de altını çiziyor.
Hastası olan, ameliyat hakkında bilgi almak isteyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen yemekte Pehlivan, ilk defa hastalarım tarafından böyle bir organizasyon düzenlendi. Çok mutlu oldum diyerek yemeği düzenleyen Safiye Şahin ve Nuray Baykal’a teşekkür etti. Yemek sonrasında hastaların ameliyat öncesi ve sonrası fotoğraflarını içeren slaytın görsterilmesnin ardından, Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, katılımcıların sorularını yanıtladı. 


Haber: G. KARDUZ