Geçtiğimiz yıl hava kirliliğinin en çok olduğu illerin başında gelen Düzce’de, bu yıl da durum farklı değil. Düzce halkının, soğuk havanın iyice hissedildiği günlerde adeta zehir soluması, geçen kış sezonunda Düzce’deki Sivil toplum kuruluşlarını açıklama ve eylemler yapmaya itmişti. Çevre Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Zeyneti Bayri Ünal da Ocak ayında Düzce’yi ziyaret eden Çevre Mühendisleri Oda Başkanı Baran Bozoğlu’nun ziyaretini hatırlattı ve “maalesef değişen bir durum olmadı.” dedi.

ÜÇ MAYMUNU OYNUYORLAR!

O dönem yaptıkları basın açıklamasını güncelleyerek kamuoyunun bilgisine sunan Çevre Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Zeyneti Bayri Ünal, Düzce’de aylardır süren hava Kirliliğine Dair; Belediye ,Valilik, İl çevre Şehircilik Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğünün sessiz kalmasını eleştirdi ve  “Düzce’de yöneticiler üç maymunu oynuyor.” dedi.

DÜZCE HALKI KANSER TEHLİKESİ YAŞIYOR

Düzce’de Kirletici maddeler arasında yer alan partikül madde sınır değerinin 2014 yılında 297 defa aşıldığına dikkat çeken Ünal, “ Yani Düzce’deki yurttaşlar sadece 68 gün temiz hava soluyabildi. 297 gün kirli havaya maruz kaldı. Bugün 2015 yılı verisine baktığımızda ise 1 Ocak 2015 ile 1 aralık 2015 tarihleri arasında henüz 1 yıl dolmadan bu değerin 223 gün aşıldığı ve 16 gün içinde ölçüm verisi alınmadığını görüyoruz.  Bu sınır değerinin AB’de 35’den fazla aşılması halinde insan sağlığını bozan etkiler yaratacağı kabul ediliyor ve acil önlem alıyor. Düzce Halkı kanser tehlikesi yaşıyor. Akciğer hastalıklarının tamamı Düzcelilerin Kaderi haline geldi.”dedi.

EYLEM PLANI YOK!

Düzcelilerin 2015 yılı Kasım ayı için 1 gün bile temiz hava soluyamadığına dikkat çeken Ünal, Düzce’de ciddi bir kirlilik problemi olduğu açıkça ortaya konmasına rağmen, AB mevzuatında ölçülmesi zorunlu olan kirleticilerin ölçülmediğini dile getirdi. 

Ünal, “ Düzce’de temiz hava planı yok. Temiz hava planı yapma gereksinimi ortaya koyacak kirletici parametreler de ölçülmüyor. Uyarı eşik değerler aşılmasına rağmen eylem planı da ortada yok.” ifadelerini kullandı.

Hava Kalitesi Değerlendirme ve yönetimi yönetmeliğinin 11. Maddesine göre İl Çevre ve Şehircilik müdürlüklerinin kamuoyuna  ve ilgili kuruluşlara araştırma sonuçları ve planlarını kısa vadede sunması gerektiğini hatırlatan Çevre Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Zeyneti Bayri Ünal, müdürlüğün görevini yerine getirmediğini savundu.

Düzce’nin konumunun da sorunlu olduğuna dikkat çeken Ünal, kirli havanın dağılmasını engelleyen meteorolojik ve coğrafi koşullara ilişkin önlemler alınması gerektiğini belirtti ve kent planını çevre dostu ve güvenilir hale getirilmesi için yakıt tüketimindeki düzenlemeler yapılmasının, toplu taşımanın geliştirilmesinin de sorunun etkisini azaltabileceğini söyledi.

NE YAPILMALI?

Ünal, Acil Olarak yapılması gerekenleri sıraladı ve özetle şu görüşlere yer verdi: “Temiz hava eylem planı ve plandaki uygulamalar kesin ve kararlı bir biçimde uygulanmalı, Düzce’deki coğrafi konumdan kaynaklı problemle yaşamayı öğrenmek gerekiyor.  Kentin imara açılması acilen durdurularak hava koridorları önündeki bina yapımı engellenmeli,  kentsel dönüşümden söz edilecekse hava kirliliğini çözmek odaklı yürütülmeli.  Düzce’de  ölçüm yapan  kirlilik parametrelerinin sayısı artırılmalı, cihaz değiştirilmeli. Kömür kullanımı engellenmeli, doğalgaz için maddi destek sağlanmalı,  ulaşımda toplu taşıma hakim kılınmalı.”

Ünal sözlerini, Düzce Valiliğinin, belediyenin ve ilgili bütün kurumların acilen bir araya gelerek kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini vurgulayarak tamamladı.

Haber;S.KAŞKIR