Düzce Halk Sağlığı Müdürü Rıfat Poyraz, “Dünya sigarayı bırakma” günü dolayısıyla açıklama yaptı. Tütünün dünyada her 6 saniyede bir kişinin ölümüne sebep olduğuna dikkat çeken Poyraz, şu bilgileri verdi:

 

“Sigara önlenebilir ölüm sebepleri arasında en önde gelen nedenlerden biridir. Dünyada 1 miyon 3 miyar insan sigara içmekte. Türkiye'de ise her 6 dakikada 1 kişinin, günde 300, yılda ise 100.000 kişinin tütüne bağlı hastalıklardan ölmesine sebep olmaktadır. Acil önlemlerin alınmadığı takdirde 2030 yılına gelindiğinde bu rakamın 8 Milyonu geçecek olması ve bu ölümlerin % 70’ inin gelişmekte olan ülkelerde olacağı biliyoruz. 15 yıl erken ölüme sebep oluyor. Her 10 ölümden biri tütün ve benzerlerine bağlı.”


Ülkemizde sigaraya başlama yaşının düştüğünü ifade eden Poyraz, küçük yaşta başlayan alışkanlıkta sigarayı bırakmanın daha zor olduğunu belirtti. Sigaranın Kalp krizi ve kanser hastalıklarına neden olduğuna dikkat çeken Poyraz, çocukların kapalı ortamda sigaraya maruz kaldıklarında 5 paket sigara içmiş gibi olacağını ifade etti.


Tütün kontrolünün önemine işaret eden Poyraz, Düzce’de 2013 yılında özel ve kamu binalarına 10 bin 303 denetim yapıldığını ve Denetimlerde 70 işyeri ve kişiye ceza kesildiğini bildirdi.


Sigaraya verilen parayla 20 yılda bir otomobil,30 yılda bir ev alınacağını dile getiren Poyraz, bırakmak isteyenlerin Düzce Üniversitesindeki Sigara Bırakma polikliniği, Muncurlu Hastanesi’ndeki KETEM ve bakanlığın 171 hattına ulaşabileceğini bildirdi.

 

 

Haber;S.Kaşkır