112 acil servisleri arayanların yaşadığı en büyük sıkıntılardan birisi, heyecan içerisinde olayın adresini tam verememek. Ambulansın adrese geç ulaşmasına neden olan bu sorun, Düzce Sağlık Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği sistem sayesinde ortadan kalkıyor. 112’yi arayanların adres bilgileri bilgisayara yansıyor, böylelikle adres sormaya gerek kalmadan, ekipler olay yerine gönderiliyor.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Düzce Sağlık Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen sistem şöyle çalışıyor: "Sabit telefonlardan 112 komuta kontrol merkezi arandığında Türk Telekom aracılığı ile adres bilgisi 112 ekranına düşüyor. Sistemi destekleyen bir GSM operatöründen arama yapıldığında ise uyduya koordinatlar gidiyor. Bu koordinat bilgileri, Armakom sistemi internet yazılımına iletilerek 112’nin bilgisayar sistemine lokasyon bilgisi veriyor.

Arayanın adres bilgileri bilgisayar ekranında göründüğü için yerinin tespit edilmesine uğraşılmıyor. Vatandaş 112’yi aradığında adres sorgulatmayla vakit kaybedilmeden ambulanslara çıkış emri veriliyor. Sistem ambulanslardaki navigasyon cihazlarına da adapte edildiği için, ekrana düşen adresler direkt navigasyon cihazlarına aktarılıyor ve ambulans, navigasyon sayesinde vakaya kısa sürede ulaşıyor.

GEREKSİZ ARAMALARA SON

Sistemin en önemli faydalarından birisinin ise 112 acil sağlık hizmetlerini amacı dışında kullananların yerinin tespit edilmesi olarak gösteriliyor. Rahatsız edici telefonların yeri belirleneceği için bu tür aramalarda olay yerine polis ve ya da jandarma ekipleri sevk ediliyor. Kaybolma vakalarında da arama-kurtarma için önceden mesaj atarak lokasyon bilgisi alınırken, artık nokta atış kaybolan vatandaşın yanına ulaşılabiliyor.