Düzce sigarayı bırakıyor kampanyası ile ilgili ilk toplantı Aydınpınar Caddesi üzerinde bulunan DÜSİAD plazada gerçekleştirildi.
Aile Hekimleri Derneği tarafından organize edilen toplantıya kamu-kurum ve kuruluşlarından, sivil toplum örgütlerinden davetliler katıldı.
Katılımın az olduğu toplantıda konuşan Düzce Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Ayhan Soysal, dünyada her 6 saniyede, Türkiye'de her 6 dakikada bir sigaradan dolayı ölümlerin gerçekleştiğini ifade ederek, sigaraya başlama yaşının 12-13 lere kadar indiğini söyledi.
Türkiye'de 20 milyon aktif içicinin olduğunu belirten Soysal, 25 bin 500 milyar lira sigaraya para ödendiğini, sağlık bakanlığının 1 yıllık bütçesinin sadece 6 buçuk milyar olduğunu ifade etti.
Başkan Ayhan Soysal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz bu yola çıkarken, yollarımızın biraz dikenli olacağını biliyorduk. Aile hekimliğindeki performansımızı bu kampanyaya da yansıtırsak başarılı olacağımıza inanıyorum. Vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Sigara bırakmak isteyenler, gönül rahatlığıyla Aile Hekimlerine gidebilirler. Bu kampanya, Deyim yerindeyse, bir seri katile karşı başlatılmış bir mücadeledir. Bu kampanya da en çok basın mensuplarına ihtiyacımız var. Tıpkı, H1 N1 pandemisinde olduğu gibi konuya hassasiyet göstererek bize destek olurlarsa bu kampanyayla sigarayı bu memleketten def edeceğiz dedi.
Sağlık İl Müdürlüğü Bilgi İşlem Merkezi Tütün Kontrol Lideri Muhsin Demirtaş, acayip bir durum var diyerek başladığı konuşmasında kapalı alanlarda sigara içilmemesi ile ilgili kararın alınmasında 3 dev sigara firmasıyla mücadele etmenin kolay olmadığını kaydetti.
Muhsin Demirtaş, "Neden Dumansız hava sahası." konusunda bilgi verirken, aktif içicilerin pasif içiçileri rahatsız ettiği ve özellikle çocukların pasif içici konumunda günde 5 sigara içmiş kadar olduklarına dikkat çekti.