Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, gazetecilere yaptığı açıklamada, aile hekimliği sistemindeki yeni düzenlemelerle ilgili bilgi verdi. İlk olarak 2005'te Düzce'de başlayan sistemin, halen 46 ilde 8117 aile hekimi, 2639 aile ve 552 toplum sağlığı merkezi ile 28 milyon dolayında nüfusu kapsadığını anlatan Buzgan, uygulamanın bu ay Ankara, Aksaray, Malatya, Çanakkale, Mersin, Yozgat ve Bingöl'de de başlayacağını bildirdi. Buzgan, İstanbul'da Ekim sonunda geçilecek sistemin, yıl sonuna kadar tüm Türkiye'yi kapsayacağını açıkladı.
Yeni düzenlemeler kapsamında, aile hekimlerinin her ay doldurmak zorunda oldukları 40 dolayındaki formun kaldırıldığını belirten Buzgan, Bakanlığa bu formlarla iletilen bilgilerin, artık elektronik ortamda Aile Hekimliği Bilgi Sisteminde doğrudan görülebileceğini söyledi.
Aile hekimliği ile ilgili değerlendirmede, vatandaş memnuniyeti, temel sağlık göstergeleri ve finansal açıdan devam edilebilirlik göstergelerinin esas alındığını kaydeden Buzgan, 'Aile hekimliğine geçilen illerde vatandaş memnuniyeti yüzde 85'ler civarında. Gebe ve Yenidoğan takibi, aşılama oranları son derece olumlu. Sistemin 5 yıldır devam etmesi de uygulamanın sürdürülebilir olduğunu ortaya koyuyor' diye konuştu. Buzgan, aile hekimlerinin ücretlendirilmesinde esas alınan katsayıyla ilgili de yeni bir düzenleme yapılacağını bildirdi. 3500 dolayında hastaya bakan aile hekimlerinin, 4000'in üzerinde hasta kaydetmeleri halinde bunlar için herhangi bir ek ödeme alamadıklarını anlatan Buzgan, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Aile hekimlerine yapılacak ödemelerde kaydettikleri hastaların yaşlı, gebe ya da bebek olması dikkate alınmıyordu. Yapılacak düzenlemeyle artık aile hekimlerine uygulanacak katsayı, baktıkları gebe, yaşlı, 5 yaş altı çocuk ve ceza evindeki mahkum sayıları ile orantılı olarak artacak. Yani aile hekimlerinin iş yükünü artıran işler varsa, katsayı da buna göre belirlenecek. Böylece sistem daha adaletli hale gelecek. Uygulamaya 1 ay içinde geçmeyi planlıyoruz.

Haber; H. KAYA