Düzce Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dilek Akkuş, gençliğinin üzerine kara bulut gibi çöken madde bağımlığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. “Günlük” programında Erol Tayhan’ın sorularını yanıtlayan Akkuş, bağımlılığın sigara ve alkolle başladığına dikkat çekti.

 

 

 

 

SİGARA-ALKOL BAŞLANGIÇ MADDESİ

 


Akkuş, “ Sigara bağımlılığına diğer bağımlılıklardan daha az önemliymiş gibi bakıyoruz. Ama aslında toplumun çok büyük yüzdesinde en çok kullanılan madde. Sokakta küçük yaşta çocukların sigara içtiğini görüyoruz. İnsanın canı sıkılıyor. Aileler uyuşturucu ile ilgili haberleri görünce korkuyor. “ aman bunu kullanmasında sigara kullansın” diyebiliyor. Bu çok yanlış. Bağımlılıklar sigara ve alkolle başlıyor. Bunlar başlangıç maddesi. Gençken kökünü kazımak lazım. Bu ailede sigara kullanılmaz kuralı konmalı buna annede babada çocuk da uymalı.” diye konuştu.

 

HER ÇOCUKTA BAĞIMLILIK RİSKİ VAR

 


Yaptıkları araştırma sonuçlarına ilişkin tespitlerden yola çıkan Akkuş, anne ya da babasını kaybeden yada boşanmış ailelerin çocuklarında bağımlılık riskinin daha yüksek olduğu sonucunu paylaştı.
Akkuş, “ her çocuğun bağımlı olma riski var ama bazılarının daha fazla. Çocukların yanı sıra öğretmenlere de hangi çocuklar size daha çok sıkıntı yaratıyor?” diye sorduk. Annesi yada babası ölmüş, boşanmış çocukların bağımlılık riski biraz daha fazla. Olduğu bölgede madde bağımlığı fazla mı ona da bakıyoruz. Göç eden çevrelerde biraz daha riskli oluyor.” ifadelerini kullandı.

 

BAĞIMLI ÇOCUK OKULDA KALMAK İSTEMEZ

 


Akkuş, ayrıca okul başarısının da önemli olduğuna dikkat çekti.
Akkuş, “ çocuğun okulu kırması kırılma noktası. Okuldan kaçıyorsa mutlaka gittiği bir yer vardır. Ne kadar süre gitti, takıldığı yerler nereler çok önemli. Bağımlı olduğunda okul sistemi içinde kalmak istemiyor.” dedi.

 

MERAK VE ARKADAŞ BASKISI

 

Kendisine lise çağında esrar alanların başvurduğunu açıklayan Bağımlılık uzmanı Akkuş, öğrencilerin lise 1 ve 2. İle orta son döneminin riskli olduğunu belirtti. Akkuş, Yaptıkları ankette “neden kullanıyorsun” yada “neden kullanmıyorsun” sorularına gençlerin verdiği cevapları da açıkladı. Akkuş özgüvenli çocuklar yetiştirmenin önemine vurgu yaptı. Akkuş, “ kullanan çocuklar, ‘arkadaş ortamına girdim. Herkes kullanıyordu bende kullandım.’ Diyor. Yani merak. Arkadaş baskısı da etkili. ‘ hadi sende.. Bebek misin? Bir tadına bak ne olacak?’ bu sıkıştırmalara hayır diyemiyor. neden kullanmıyorsun sorusuna da “ ailem bunu hoş karşılamaz, dini inancım müsaade etmez. İç kurallarıma aykırı. Diyenler var. Bu nedenle çocuklarla geçirilen zaman çok önemli. Ergenlik çağına kadar ilişkiyi oturtmak lazım. Ergenlik döneminden sonra kurallar oturtmak çok zor.“ şeklinde konuştu.

 

YAKALANSAM DA BİR ŞEY OLMAZ

 


Akkuş ayrıca “ailede problem olanlar bağımlı olur” algısının doğru olmadığını düzgün ailelerin çocuklarında da aynı sorunların yaşandığını belirtti. Akkuş çocukların bir çoğunun esrar maddesinin yasal olmadığını bildiğini ifade ederek “ ben yakalansam bile bir şey olmaz. Denetimli serbestlik diye bir şey var. Giderim gelirim.” Dediğini söyledi.

 

BİR DEFADAN ÖLÜMLER ÇOK!


Akkuş bir kereden bir şey olmaz görüşünün de doğru olmadığını vurguladı.
Akkuş, “ bir kereden bir şey olur. Bir defadan ölümler çok. Tineri bir defa koklayıp ölen çocuklar var. Bağımlılıkta en önemlisi hiç başlamamak.” dedi.

 

ÇOCUĞU GÜÇLÜ YETİŞTİRMELİYİZ

 

Akkuş ailelerde şu tavsiyeleri verdi: “ çocuğu güçlü yetiştirmeliyiz. Teklif edildiğinde ret edebilmeli. Özgüvenli olmalı. Ivır zıvır şeylere kural koymaktansa belli konulara kural koymak daha doğru. mesela sigara alkol kullanmama kuralı. “ bizim ailemiz bunu kullanmıyor, kullanırsan şundan mahrum kalırsın gibi kararlar alınmalı.”

 

Haber;S.KAŞKIR