Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde bu kez ameliyatla 83 yaşındaki Rıfkı Akgenç isimli hastanın yemek borusunun tamamı 7cm’lik tümörle birlikte çıkarıldı ve çıkarılan yemek borusunun yerine mide hazırlanarak yukarı çekildi. Başarılı geçen ameliyat 2 saat gibi kısa bir sürede tamamlandı.

Yapılan operasyon hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Metin Aydın, “Özofagus kanseri yani yemek borusu kanseri geç belirti veren, yemek borusu boyunca hızla yayılan, hastaların hekime geç başvurduğu bir hastalıktır. Hastalığın sık görüldüğü ülkelerde taramalar sonucunda erken evrede tanı konulan hastalara uygulanan ameliyatlarda sağ kalımın uzadığı görülmüştür” dedi.

Aydın, Hastalığın coğrafi olarak değişiklikler gösterdiğini söyleyerek, “Batı ülkelerinde 100.000’de 20 oranındayken, uzak doğuda 100.000’de 100 oranındadır. Ülkemizde Doğu Anadolu’da daha sık görülür. Sık görüldüğü bölgelerde en sık skuamöz hücreli kanser görülürken, batı ülkelerinde adenokarsinom oranı artmaktadır. Yemek borusu kanserleri dünya genelinde kanserler arasında 6. sırada yer almakta ve tüm kanserlerin %5-7’sini oluşturmaktadır. Bu kanser organın özellikleri nedeni ile geç dönemde bulgu vermekte buna karşın erken dönemde çevre organlara yayılmaktadır” ifadelerini kullandı.