Yıllardır Düzce'ye bir kabus gibi çöken "Amerikan Beyaz Kelebeği" zararlısı Ağustos ayında yeniden hortladı. Haziran ayının 10 'nunda görülen zararlı Ağustos ayının 10'nunda yeniden yeşil ağaçlarda görülmeye başladı..Özellikle Düzce'nin güney köylerinde görülen zararlı geçtiğimiz yıllarda  ilk kez D-100 karayolunun kuzey yakasında bulunan Çerkes Taşköprü ve Çilimli ilçelerinde görülmeye başlanmıştı.Önceleri Dut ağaçlarında görülen ardından bir çok yeşil yapraklı ağaçları bir ağ gibi örerek saran böcek, yeşil yaprağı emip yiyerek kurutuyor.

Düzce'de ilk kez 1997 yılında görülen ve son yıllarda popülasyonu artan, başta dut olmak üzere, söğüt, çınar, akçaağaç, fındık ve çok sayıdaki bitki türü ile beslenen Amerikan Beyaz Kelebeğinin Haziran döneminde 1. dölüne karşı köylerde ilaçlı mücadele yapılmıştı.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, “Geçen yıl Amerikan Beyaz Kelebeği görülen alanlarda yapılan saha taramalarında Amerikan Beyaz Kelebeğinin birinci dönem larvalarının yumurtadan çıkıp ağlarını oluşturmaya başladıkları tespit edildiğinden, köyün ortak alanları, tarla yolları ve araçların girebildiği ev bahçelerinde toplu mücadele yaptıklarını,  toplu mücadele çalışmaları sırasında çiftçilerimizin de kendi bahçelerini kontrol etmelerini ve yapraklarda Amerikan Beyaz Kelebeği larvası tarafından örülmüş ağlar ile karşılaştıklarında budama makası ile keserek imha etmelerini yada İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurarak reçete yazdırmalarını, reçete sonucunda yazılan ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlamaları gerekiyor” dedi.

İl Müdürü Harun Kabaoğlu, 2012 ve 2013 yıllarında yapılan toplu mücadelenin başarılı geçtiğini, çiftçilerin konu ile ilgili bilgilerini artırmak için çok sayıda gece toplantısı gerçekleştirdiklerini, ayrıca bu yıl Amerikan Beyaz Kelebeği konusunda uzman akademisyenlerin 5 gün boyunca Düzce’de çiftçilere eğitim verdiklerini söyledi.

Kabaoğlu, ilaçlı mücadele için İl Özel İdarenin 50 bin TL’lik kaynak desteği yaptığını, toplu mücadele için 16 kişiden oluşan 8 ekibin sahada ilaçlı mücadede  bulunduğunu  ve bu ekiplere teknik personelin refakat ettiklerini, muhtarlıklara kısmen ilaç dağıttıklarını, ayrıca bu kapsamda ilgili muhtarlıklara geçen yıl dağıtılmış olan dal kesme makaslarından faydalanmalarını, mücadeleyi 55 köy ve 1 Belde de sürdürdüklerini ilaçlamada çevreye arılara ve insana zarar vermeyen biyolojik insektisit kullandıklarını söyledi..
 
                              VATANDAŞ ÇARE ARIYOR
 
İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya  ve yürütülen ortak mücadeleye rağmen  Ağustos ayının 10'nun yeniden yeşil dallarda görülen zararlının önlenebilmesi için vatandaşların her dönem çırpınışları dinmiyor..
 
                              BÖCEK YİYEN KUŞLAR
Konuyla ilgili Haber merkezimizi arıyan bazı çiftçiler, diğer illerde Amerikan Beyaz Kelebeği'yle mücadele için "Böceği Yiyen Kuş" olduğu iddiasında bulundular."Devletin çare bulamadığını biz nerden çözelim" diye hayıflanan çiftçiler "Eğer böyle kuşylar varsa salsınlar köylerimize, ya da o kuşlardan köylerimizde evlerimizde besleyelim" diyerek çaresizliklerini vurguladılar. Yetkililerin konuyla ilgili nasıl bir yaklaşım sergileyecekeleri bilinmiyor.

Haber;E.TAYHAN