Yaklaşık son bir aydır herkeste benzer belirtiler, ağır bir grip salgını var. Burun akıntısı, öksürük, ateş ya da baş ağrısı şikayetiyle hastanelere başvuranların sayısında son dönemde ciddi bir artış yaşandığı göze çarpıyor…

 

 

5 GÜNDE 4 BİN BAŞVURU

 

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’ne yılbaşından bu yana 4 bin 583 hasta başvurdu. Bir süredir hem çevremizde hem de haberler de grip salgınına rastlıyoruz. Gribin aslında domuz gribi olmadığı vurgulansa da günlerce etkisini sürdüren bu grip salgını tehlikeli mi değil mi?

 

Atatürk Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Erhan Sert, artış görülmesine rağmen korkulacak yeni bir virüs görülmediğine dikkat çekti ve Bakanlıktan kendilerine salgın bildirisi yapılmadığını ifade etti.

 

 

TEHLİKELİ DEĞİL

 

 

Sert, “Aralık başı itibariyle başlayan bir salgın klinik özellikleri yeni yeni belirleniyor. Yolun başında olduğu için bakanlık bununla ilgili bilgili gönderecektir. Bu grip biraz daha uzun süren bir grip. Vücut direnci zayıf olan kişilerde daha ağır seyirli olabilmekte. Şimdilik geçmiş senelerde ciddi risk gibi gözükürken domuz gribi ve kuş gribinden farklı bir grip . Araştırmalar devam ediyor. Bakanlıktan bize bu griple ilgili tehlikeli bir durum söz konusu değil. Kötü bir bulgu gelmedi.” dedi.

 

Devlet hastanelerine normalin üzerinde hasta başvurusunun olmadığının altını çizen Sert, şöyle konuştu:

 

“Havaların soğumasının yanında vücut direncinin azalması, evlerin, işyerlerinin toplu yaşam alanlarının havalandırılamaması nedeniyle kişiden kişiye çok kolay ve hızlı bir şekilde bulabilen bir salgın… şuan sayı artmaya başladı ancak polikliniklerde sorun yaratacak düzeyde değil. Biz enfeksiyon hastalıkları bölümündeyiz. Başvuru sayısı içinde bulunduğumuz ay için olağan sayılar içinde. Bu sayı artabilir.”

 

 

ANTİBİYOTİKLERİN YARARI YOK!

 

 

Sert, gripten nasıl korunulacağı hakkında da bilgiler verdi ve antibiyotik kullanılmaması gerektiğini belirtti. Sert, “Antibiyotiklerin bu tür hastalıklarda hiçbir yararı yoktur. İlk başlarda kesinlikle yararı yoktur. Gribin ardından bir komplikasyon gelişirse, o zaman belki ihtiyaç olabilir. İlk üç gün antibiyotiğin hiçbir faydası yoktur. Hatta gereksiz kullanımı vücut dengesini de bozacağı için kesinlikle kullanılmamasını istiyoruz. Bol sulu gıdalar almaları istirahat ettirmeli. İhtiyaca göre ateş düşürücü alması, burun tıkanıkları fazla ise belki bir grip ilacı kullanılması yeterli. Grip ilacı diye bahsedilen ilaçlardan bazen bilinçsiz kullanılan linkosilin novelgin karışımı ilaçlar yaygın kullanılıyor. Bunun içinde vücut direncini b ozan antibiyotik ciddi ishallere neden olabilmekte.”dedi.

 

 

Sert, acillerdeki yığılmaların önüne geçilebilmesi için hastaların öncelikle polikliniklere başvurmalarını istedi. Sert, “Acil servislere yığılmaya gerek yok. Biz onlara sadece destek tedavisi yaparak hastalığı daha kolay atlatmalarını salıyoruz. Acil serviste grip için yapılacak bir şey yok. Mümkün poliknikten başvurmaları…”dedi.

 

 

Gribi 65 yaş üstü olan yaşlılar, bebeklik döneminde olan okul çağından önceki çocuklar, diyabetik hastalar, ve solunum yolu hastalıkları olanların daha ağır geçirdiklerinin altını çizen Sert, okul iş yeri ve toplu taşıma araçlarını kullananların dikkatli olmalarını istedi.

 

Haber: S. KAŞKIR