13 Şubat tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Su kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nde değişiklik yapan yönetmelik konusunu değerlendiren Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Düzce’nin çevre sorunlarının bu yönetmelik veya İSKİ kanunu kapsamında değil, Havza Koruma planı çerçevesinde çözüleceğini söyledi.

Düzce’deki sorunların Su kirliliği Kontrol Yönetmeliği veya İSKİ kanunu kapsamında değerlendirilmesinin Düzce’yi şehirleşme açısından yok etmek anlamına geleceğini söyleyen Keleş, Havza Koruma Planı’nın bu anlamda Düzce’yi rahatlatacağını ifade etti.

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, yönetmelikteki “Atık sular arıtılsa dahi içme suyu kaynaklarına verilemez” anlamındaki madde ile ilgili olarak da atık suların arıtmadan geçtikten sonra İSKİ’nin suyu alacağı noktanın aşağısında bir yere veya Karadeniz’e taşınacağını dile getirdi.

Keleş, içme suyu kaynaklarının çevresinde oluşturulan 300 metrelik mutlak koruma alanı konusunu değerlendirirken, bu yönetmelik esas alınırsa kimsenin işin içinden çıkamayacağını, bu nedenle “İstanbul’un Melen’in suyunu kullanması arıtma tesislerinin ve kolektörlerin yapımına bağlıdır” şartını koyduklarını söyledi. İSKİ’nin sudan, Düzcelilerin de Düzce’den vazgeçmesi gerekmeden bir çözüm bulunması için 2,5 yıldır mücadele verdiklerini ifade den Keleş, gelinen noktada Düzce’nin Türkiye’nin ilk korunan havzası olduğunu belirtti.

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, İstanbul’un “içme suyum var” diyebilmesi için Kaynaşlı, Cumayeri, Yığılca ve Düzce’de kurulacak olan dört büyük arıtma tesisinin faaliyete geçmesi ve arıtılan atık suların Karadeniz’e taşınmasının zorunlu olduğunu da sözlerine ekledi.