Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, kantinlerde satışa uygun yiyecekler listesini güncelledi. Bakanlık, kantinlerde çiğ et pişirilmesini ve satılmasını yasakladı.

Hazır ambalajlı gıdaların toplam enerji içeriği ilkokullar için 150 kilokaloriyi, ortaokul ve liseler için 250 kilokaloriyi aşamayacak.


Listede satışı uygun ürünler şöyle belirlendi: “Meyveler, mevsimine uygun çiğ tüketilebilen sebzeler, salatalar, kuru meyveler, soslanmamış, tuzsuz, kabuksuz kuruyemişler, taze sıkılmış portakal suyu, yüzde yüz meyve veya sebze suyu içeren, ilave şeker içermeyen içecekler. İçme suyu, süt, yoğurt, ayran, peynir, günlük haşlanmış yumurta. Meyveli, baharatlı ve yağlı tohumlu ekmekler. Tam tahıl ya da yüksek posalı unlardan elde edilen ürünler.”

İÇECEK OTOMATI YASAK

Kirlenmiş, ekşimiş, nitelikleri ve görünümü bozulmuş, kırılmış, paslanmış ve son tüketim tarihi geçmiş gıda maddeleri kesinlikle satışa ve tüketime sunulmayacak. Yemekhane ve kantinlerde doğal maden suları hariç, dengesiz beslenmeye ve obeziteye sebep olabilecek, enerji yoğunluğu yüksek ancak besin değeri düşük olan enerji içecekleri, gazlı, kolalı ve aromalı içecekler ile kızartma ve cipslerin satışı yapılmayacak. İçeçek otomatı bulundurulmayacak.

 

 

Haber: Y. Sever