Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel hastanelerden hizmet alımında yaşandığı tahmin edilen yaklaşık 700 milyon liralık suistimali önlemek için ‘biyometrik kimlik doğrulama’ sistemine geçme kararı aldı. Böylece 1 Aralık 2013 tarihinden itibaren SGK’nin anlaşmalı olduğu özel hastane ve polikliniklere gidenler, zorunlu olarak parmak ya da avuç içi damar izi vermek zorunda kalacaklar.
Uygulamayla vatandaşlarımız özel hastanelere geldiklerinde avuç içlerini 1-2 saniye içerisinde okutup sağlık hizmeti alabilecekler. Hatta kimliklerini evde unutan vatandaşlar avuç içlerini cihaza tanımladıktan sonra da hizmet alabilecekler.
SGK’nın, özel hastanelerde usulsüzlüklerin önüne geçmek için geliştirdiği “Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi”, 2 gün sonra uygulanmaya başlanıyor. Avuç içi izi vermeyenler özelde muayene olamayacak.

KAMUDA YOK, ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE 2014’TE

Sistem kamu hastanelerinde uygulanmayacak. Üniversite hastanelerinde ise Eylül 2014’te hayata geçecek.

AVUÇ VE PARMAK İZİ ALINACAK

Vatandaşlar özel hastaneye ilk gittiğinde T.C. kimlik numarası yazılı olan nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport ile birlikte avuç ve parmak damar izi kaydını yaptıracak. Biyometrik kimlik, hastane bankolarına kurulan Biyometrik Kimlik Doğrulama Ünitesi’nde (BKDÜ) oluşturulacak. Bu kayıt SGK’nın veri tabanına yüklenecek. Hastaların sonraki gelişlerinde sadece parmak ve avuç okutması yeterli olacak.
Düzce Özel Sivrikaya Hastanesi’nde iki aydan bu yana uygulanan sitem ile ilgili olarak bilgi veren
İletişim ve Pazarlama Anlaşmalı Kurumlar Müdürü İrfan Doğan, biyometrik kimlik doğrulama’ sisteminin amacının vatandaşı korumak olduğunu söyledi.

Doğan, “Sağlık kurumlarında hizmet kalitesini arttırmak kimlik ve reçete usulsüzlüğünün önüne geçmek adına Sosyal Güvenlik kurum böyle bir karar aldı. Böylece haksız hizmet alımlarının önüne geçilecek.”dedi.

Yatalak ve bakıma muhtaç hastalarla 0-12 yaş hastalarda sistemin uygulanmayacağını belirten Doğan, hastaların ilk etapta biraz zorluk yaşalarda daha kaliteli bir hizmet alacaklarını belirtti.



Haber: S. KAŞKIR