Zehirlenme vakalarının bir çoğunun ölüm ile sonuçlandığını belirten yetkililer özellikle soba zehirlenmelerine karşı vatandaşlarımız bilgilendirilmesinin önemine dikkati çekiyor.

Sobada eksik yanma sonucu karbonmonoksit gibi zararlı ve zehirli gazların oluştuğuna işaret eden yetkililer,her yıl bacaların en az bir defa temizlenmesi gerektiğini bildirdi.

Bacaların kurum bağlamasının, baca çapının küçülmesine ve soba yanma verimliliğinin düşmesine neden olduğuna dikkati çeken yetkililer, şu uyarılarda bulunuyor;

"Rüzgarlı havalarda zararlı ve zehirli gazların geri tepmemesi için mutlaka baca başlığı kullanılmalıdır. Soba borusu pencere veya duvar delinerek uzatılmamalıdır. Soba borusu bacaya fazla şekilde sokulmamalıdır. Sobanın olduğu odada yatılmamalıdır. Yatılması zorunlu ise soba sönmüş olmalı, kapı hafifçe açık olmalı, yatarken yanmakta olan 'kömür koru' üzerine taze kömür atılmamalıdır. Sobada lastik, plastik, boya, araba lastiği ve tıbbi atık gibi çöpler yakılmamalı, yanmakta olan sobaya çöp atılmamalıdır. Bu tür atıklar sobada yakıldığı zaman zararlı ve zehirli kirletici gazlar oluşur."