Alınan bilgiye göre, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından, bu sezon hamsi avında uygulanacak kurallara ilişkin genelge, 30 Temmuz'da ilgili valiliklere gönderildi. Balıkçılarla yapılan toplantılar sonucunda mutabakat sağlanarak hazırlanan genelge ile geçen yıl hamside getirilen gündüz avı yasağına ek olarak, bu yıl tekne boyuna göre avlanma sınırlaması kondu. Ayrıca, bir kasada taşınacak hamsi miktarı da balığın daha canlı ve ezilmeden naklini sağlamak üzere düşürüldü. Uygulamalar, denizlerde aşırı avcılığın önlenmesi yanında, balık fiyatlarının dengelenerek, balıkçıların maliyetini azaltmayı, gelirini artırmayı da hedefliyor.

Ayrıntıları sirküler ile düzenlenecek hamsi avcılığına ilişkin genelgeye göre, 15 metreden küçük tekneler günde 250, 15-19,99 metre büyüklükteki tekneler 300, 20-24,99 metre büyüklükteki tekneler 500, 25-29,99 metre büyüklükteki tekneler 600, 30-34,99 metre büyüklükteki tekneler 700, 35-39,99 metre büyüklüğündeki tekneler 750, 40-44,99 büyüklüğündeki tekneler 800, 45-49,99 metre büyüklüğündeki tekneler 850, 50 metre ve üzeri tekneler ise 900 kutu veya kasa hamsiyi karaya çıkarabilecek.

Bu kurallar, ortasu trolü ile avcılık yapan balıkçı gemileri için de geçerli olacak.

Genelgeye göre, gırgır ağı kullanan balıkçılık gemileri için il veya ilçe müdürlüklerinden ağlarının derinliğini gösterir, bir yıl geçerli ölçüm belgesi alınacak. Orkinos ağları hariç  90 kulaçtan daha derin gırgır ağlarının kullanımı yasak olduğu için, daha büyük ağlara belge düzenlenmeyecek.

Avlanan balıklar, sadece bakanlık tarafından belirlenen yerlerden karaya çıkarılacak. Hamsi avcılığının yapıldığı illerde, hamsilerin karaya çıkarıldığı alanlar dikkate alınarak, bu yerlerden nakil belgesi düzenlenebilmesine ilişkin önlemler alınacak. Belge düzenlenmesinde güçlük yaşanacak yerlerde, bu belgenin su ürünleri kooperatiflerince düzenlenmesi imkanı araştırılacak.

Hamsi, sardalya, istavrit balıkları, karaya çıkarılışlarından itibaren en fazla net ağırlığı 12 kilogramı geçmeyen kasa veya kutularda nakledilecek. Kasa veya kutular ile nakledilecek ya da balık unu yağı fabrikalarına gönderilecekler de dahil olmak üzere, karaya çıkış noktalarından sevk edilecek tüm hamsiler için nakil belgesi düzenlenecek.

İnsan tüketimi için piyasaya sunulmak üzere balıkçı gemilerinin büyüklüklerine göre belirlenen kasa veya kutu miktarından daha fazla hamsinin karaya çıkarılması, nakledilmesi veya satışına izin verilmeyecek.

Eylül ayında başlayan su ürünleri avcılık sezonunu düzenleyen sirkülerin de yakında Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.