Tarım İl Müdürlüğü, özellikle büyükbaş hayvanlarda rastlanan hastalıkların tamamen Düzce'den silinmesine yönelik bir çalışma başlattı. Çalışma kapsamında yapılan toplantıda hastalıklara ilişkin bilgi veren Tarım il Müdürü Ayhan Ünal, Melen'de rastlanan balık ölümlerinin kaynağı konusunda yapılan çalışmaları da anlattı.

Büyükbaş Hayvanlarda Hastalık kalmasın

İlçe Tarım müdürleri ve konuya ilişkin diğer yetkililerin katıldığı toplantıda, Brusella, şap gibi hastalıkların hayvan hayatını ve insan sağlığını tehdit etmesinin yanı sıra büyük ekonomik kayba neden olduğunu belirten Ünal, Büyükbaş hayvanlarda rastlanan hastalıkların bazılarının karantina sürecinde hasta olsun olmasın çok sayıda hayvanın itlafı ile sonuçlandığını dile getirdi.

Ünal, bu hastalıkların tamamen Düzce'den silinmesi için gerekli aşı oranına ulaşılması konusunda işbirliği içinde çalışmak gerektiğini, “Eksik Var” diyerek çalışmaların aksatılmasını kabul etmeyeceğini, eksikleri tamamlayacaklarını söyledi.

Balıkların havasını kümesler mi emiyor?

Ünal, toplantı sırasında geçtiğimiz haftalarda Melen'de balıkların nefes alamaması nedeniyle yüzeye çıkması olayı ile ilgili açıklamalar da bulundu. Olayın çürüyen kuru bitkilerin sudaki oksijeni çekmesi ve su miktarındaki azalmaya bağlı olduğunu düşündüğünü belirten Ünal, kümeslerin atıklarının derelere boşaltılmasının bu sonucu doğurabileceğini söyledi. Ünal, ilçe müdürlerine kümes atıklarının derelere boşaltılmaması konusunda halkı bilinçlendirmeleri ve mutlaka foseptik çukurları açılmasına ilişkin talimat verdi.