Balda B1, B2, B3, B4, B5, B6 ve C vitaminleri vardır. Kalsiyum fosfor, potasyum, kükürt, sodyum klorür ve magnezyum gibi minareller içerir. Ayrıca bakır, iyot, demir, manganez ve çinko bol miktarda balda bulunur.

Balın yüzde 70 lik kısmı doğrudan kana karışmaktadır. Bunun yanında balın içinde, her türlü mikrobun üremesini engelleyen birçok madde vardır. Bunun sayesinde bal, uzun yıllar boyunca bozulmadan kalır.

Bal vücudun erken yıpranmasını engelleyen bir besindir. Bal sinir bozukluğu nedeniyle uyuyamayan insanların sinirleri teskin eder. Mide ülserine de balın faydası vardır. Bal damarları genişletip, yüksek tansiyonu, düşürür. Kalbi kuvvetlendirir ve çarpıntıları giderir.

Bal, kalbin her tarafının bol kanla beslenmesini sağlar, Bal karaciğerin en iyi dostlarından birisidir. Bal karaciğerin kendi kendini tamir etmesine imkan tanır.

Bronşit, gastrit, romatizma, mide ve on iki parmak bağırsağı ülseri, kansızlık gibi birçok hastalıklara şifadır. Balın içerisinde, hangi çiçeğin poleni ve miktarı fazla ise, bal o bitkinin karakterize özelliklerini gösterir. (Deli bal diye anılan bal ise tansiyonu düşürür, 1 şeker kaşığından fazlasını yemek sakıncalıdır.) Bal çok enerjili olmakla beraber zehirli değildir.