Düzce Üniversitesi Hastanesi'nde ilk kez, Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Okan Karaduman tarafından omuzda kas yırtığı (Artroskopik Rotator Cuff Yırtığı) ameliyatı gerçekleştirildi. Bu ameliyatın Düzce’de sadece üniversite hastanesinde yapılabildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Okan Karaduman, gerçekleştirilen ameliyat ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Omuz artroskopisinin kullanıldığı ameliyatlar; tekrarlayan omuz çıkıkları, rotator manşet yırtıkları, kıkırdak temizliği, labrum yırtığı, bağ tamiri ve kemik çıkıntılarının tıraşlanması şeklinde sıralayan Yrd. Doç. Dr. Karaduman, omuz tendon yırtıklarının gerçekleştirdikleri cerrahi tedaviyle; ağrı, hareket kısıtlılığı ve fonksiyon kaybının ortadan kaldırılarak fonksiyonel bir omuz eklemi elde etmek istediklerini ifade etti.
Omuz artroskopisi nedir?
Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Okan Karaduman, “Omuz artroskopisi, omuz ekleminin küçük cilt kesilerinden olan el aletleri ve görüntüleme sistemleri yardımıyla incelenmesi ve mevcut patolojilerin onarılmasını içeren bir cerrahi girişimdir. Son yıllarda uygulama sıklığı giderek artan bu kapalı ameliyatlar ile açık cerrahi yöntemlere göre komplikasyon oranında azalma olup iyileşme süreci hızlandırılmıştır.” diyerek açıklamalarına devam etti.
Hastanede kalış süresi 1-2 gün
Ameliyat sonrası ile ilgili bilgiler de veren Yrd. Doç. Dr. Karaduman, “Ameliyat sonrasında omuz-kol askısı tatbik edilmektedir. Hastanede ortalama kalış süresi 1-2 gündür. Ameliyat sonrası erken dönemde ağrı kontrolü için ağrı kesiciler, enfeksiyondan korunmak için antibiyotikler verilmekte ve eklem etrafında oluşmuş şişliği azaltmak içinse buz uygulaması yapılmaktadır. Askı uygulamasının süresi, 4-6 haftadır. Bu süre zarfında kolu fazla zorlamadan küçük pasif egzersizlere izin verilmekte, 6 hafta sonunda fizik tedavi yöntemleri ile ekleme tam hareket açıklığı sağlamak ve güçlendirmek için zorlayıcı egzersizlere başlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Başka şehirlere gitmeye son
Artroskopik Rotator cuff yırtığı cerrahi işleminin, Eylül ayından beri üniversite hastanesinde yapıldığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Okan Karaduman, hastaların bu ameliyat için artık başka şehirlere gitmesine gerek kalmadığını sözlerine ekledi.

HABER: C.ÜSTÜNER