Merdiven altı şeker ve tatlılara dıkkat..!

Bayrama yönelik giyim ve gıda alışverişlerinin hız kazandığı şu günlerde vatandaşlar, merdiven altı üretilen ve sokaklarda hijyen olmayan ortamda satışa sunulan bayram şekeri, tatlısı ve unlu gıda ürünlerinden uzak durulması yönünde uyarıldı.

Her bayram öncesi ortaya çıkan korsan satıcıların sağlıksız ürünleri bu bayram ne sizin ne de misafirlerinizin tadını kaçırmasın. Bayram kültürünü yaşatmak amacıyla misafirlere ikram edilen şeker, lokum, çikolata, tatlı gibi yiyecekleri alırken dikkat edilmesi gerektiği bildirildi. 

Şekerleme ve tatlı alış verişlerinde alınacak ürünün kalitesine bakılması gerektiğini vurgulanırken merdiven altı olarak tanımlanan kaçak üretimlerin bayram öncesinde tavan yaptığı kaydedildi. Ambalajsız olarak açıkta satılan lokum, çikolata gibi ürünlerin alınmaması gerektiği belitilirken bu ürünlerin geçen yıllardan kalmış bayat ve sağlıksız ya da kaçak üretilmiş olabileceğine dikkat çekildi. Sadece bayramlarda ortaya çıkan ve günü kurtarmak adına çarşı, pazar ve sokaklarda rasgele tezgah açanlar olduğu uyarısı yapılırken vatandaşların sağlıklarını ön planda tutarak, bilmediği yerlerden merdiven altında üretilen sağlıksız gıda alışverişi yapmamaları istendi. 

Uykusuz yola çıkmayın!

Uzmanlar, Kurban Bayramı'nda trafikte yaşanması beklenen yoğunlukla ilgili olarak sürücüleri uyardı. Bayramlarda meydana gelen trafik kazalarının başlıca sebebinin yoğun trafik akışı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bayramlaşmak için memleketlerine giden vatandaşlar sebebiyle yollarda araç yoğunluğu ortalama 6 kat arttığını söyledi.

Bayramlarda sevdiklerine bir an önce ulaşmak isteyen sürücülerin çoğu zaman uykusuz ve yorgun yola çıktığını belirten uzmanlar, gidilecek mesafenin uzunluğu veya kısalığına bakılmaksızın trafik kazalarında ölüm riskini azaltan emniyet kemerinin de mutlaka yolculuk sırasında takılması uyarısında bulundu.

Sürücülerden yola çıkmadan önce taşıtlarının teknik özelliklerine uygun bakımlarını yaptırmaları uyarısında bulunan uzmanlar, yolculuk sırasında ağır ve yağlı yemeklerden, uyku getirecek ilaçları kullanmaktan kaçınmaları, hava, yol ve görüş şartlarına göre hız ve fren mesafelerini iyi ayarlayıp, sık sık da mola vermeleri konusunda tavsiyelerde bulundu.

Kurbanlık Alacaklara Önemli Uyarı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşlar kurbanlık alımlarına devam ederken, veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmayan, çok zayıf ve yeni doğum yapmış kurbanlık hayvanların alınmaması uyarısında bulunuldu.

Gerekli kontrol ve denetimlerin yapılmaması, hayvan sahiplerinin ve kurban kesenlerin gerekli önlemleri almaması halinde insan ve hayvan sağlığı açısından büyük tehlikeler ortaya çıkabileceğini bildiren uzmanlar, gerekli tedbirler alınmadığı ve alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirdiğini vurguladı.

Haber; H. İŞCAN