Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Rüya Kaptan Ramazan sonrasında ve bayramda aşırı besin tüketiminin bazı sağlık problemlerine yol açabileceğini ifade ederek Ramazan sonrası beslenme ile ilgili tavsiyelerde bulundu.

Kaptan ramazan ayı boyunca oruç tutan bireylerin bayramda ve Ramazan sonrasında daha fazla yemek yeme eğilimine girdiklerini ifade ederek özellikle bayramda aşırı şeker ve çikolata tüketiminin bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

“Ramazan boyunca oruç tutan bireyler ramazan sonrasında aşırı besin tüketimi eğilimine girebiliyorlar. Özellikle bu dönemde şekerli besin tüketimi daha çok oluyor. Şekerlerin fazla tüketimi kan şekerimizi hızla bir şekilde yükseltebilir ve yine hızla düşürebilir. Sindirim problemlerine neden olabilir. Yine Kronik hastalığı olan bireylerde sağlık problemlerine neden olabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlarda aşırıya kaçılmaması gerekir.”

Ramazan sonrasında öğün atlamadan beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Kaptan vatandaşlara günlük sıvı tüketimini ihmal etmemeleri gerektiğini konusunda tavsiyelerde bulundu.

“ Vatandaşlarımıza Ramazan sonrasında da öğün atlamadan 3 ana öğün 3 ara öğün şekilde beslenmeye özen göstersinler. Hafif bir kahvaltıyla güne başlasınlar ve gün boyu öğün atlamadan sık sık beslenmeye devam etsinler. Sıvı tüketimi de çok önemli. Günlük 1,5- 2 litre sıvı tüketimi ihmal edilmemeli. “

Kaptan, bayramda hamurlu ve şerbetli tatlılar gibi karbonhidratlı yiyecekler yerine sütlü tatlı, kuru yemiş ve kuru meyve gibi yiyecekler sunulmasının daha yararlı olabileceğini dile getirdi.

“ Çikolata ve tatlı tüketiminde miktar çok önemli. Hiç yemeğin demiyoruz ama çok aşırıya kaçmamak önemli. İlla tatlı tüketilecekse de sütlü tatlılar tercih edilmeli. Yine tatlı yiyeceklerin ikramında kuruyemiş, kuru meyve gibi yiyecekler tercih edilirse insanlara tercih seçeneği de sunmuş oluruz hem daha sağlıklı olur”

Son olarak Ramazan nedeni ile yavaşlayan metabolizmamızı küçük fiziksel aktivitelerle hızlandırmamız gerektiğini ifade eden Kaptan “Ramazanda az öğün aldığımız için metabolizmamız yavaşlıyor. Merdiven çıkmak ya da bisiklette binmek gibi küçük hareketlerle fiziksel aktivitelerimizi arttırabilir” dedi.

Haber; S. KAŞKIR