TBMM Genel Kurulunda, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve ürünlerine ilişkin düzenlemeleri de içeren Biyogüvenlik Kanunu
Tasarısının 1. Bölümü içinde yer alan 5 maddesi kabul edildi.
Tasarının 1. bölümünün görüşülmesi sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, GDO ile ilgili araştırma geliştirme faaliyetlerinin sürdüğünü ifade etti. Eker, Türkiye şartlarına uygun 6 soya çeşidinin geliştirilerek üretime başlandığını, üreticilerin en karlı ürünü tercih ettiğini söyledi.
Yağlı tohumların üretiminin sulu alanlarda mümkün olduğuna dikkati çeken Eker, sulanabilir alanların artırılmasına yönelik çalışmaların
sürdüğünü, bu alanların artırılmasıyla Türkiye'nin kendine yeter ülke konumuna gelebileceğini kaydetti.
Eker, GDO ve ürünlerinin risk değerlendirilmesinin ardından ithalatına izin verildiğini, transgenetik ürünlerin üretimine ise izin verilmediğini bildirdi.
Sebze ve meyvelerde GDO'nun söz konusu olmadığını vurgulayan Eker, "Televizyonlarda GDO ile haberler yayınlanırken sebze ve meyvelerin görüntüsü gösteriliyor. Bu çok yanlış. Türkiye'de şu ana kadar hiçbir şekilde trnasgenetik ürün üretilmemiş; meyve ve sebze ile bu konunun hiçbir ilgisi yok. Sebze ve meyvelerimiz, temiz, güvenlikli ve sağlıklı. Hiçbir şekilde GDO içermiyor" diye konuştu.
Kabul edilen önergeyle, Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalı ürünlerin, bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasak kapsamına alındı.