Yurdun birçok il, ilçe ve köylerinde 4 yıldan sonra küçük ve büyükbaş hayvanlarda ilk kez ortaya çıkan şap hastalığı üreticiyi korkuttu.. "Asya-1 virüsü" ya da "Nepal Şapı" olarak adlandırılan hastalık nedeniyle bazı illerdeki hayvan pazarları kapatıldı. Aşılama çalışmalarının başlatıldığı bölgelerde hayvan telefinin önüne geçmek için veterinerler alarma geçti, hayvan sevkiyatları durduruldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, şap hastalığıyla ilgili panik yapacak bir durum olmadığını söyledi. Bakan Çelik “yeni tip virüse karşı 4 milyon 600 bin doz aşı üretildiğini ifade etti. İl müdürlüklerine aşılar gönderilmeye başlandı” dedi.

AŞILAMA ERKENE ALINDI

Düzce’de her yıl nisan ayında yapılan aşılamada, hastalığın yayılmaya başlamasıyla birlikte Ocak ayına alındı. Gıda, tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre; Düzce’de her yıl yüzde 90 oranında aşılama yapılıyor. Bu nedenle Çok hızlı bir bulaşma ve yayılma gösteren şap hastalığının ve neden olduğu ekonomik kayıpların önlenmesi için yetiştiricilerin şap aşılama kampanyası ile ilgili Müdürlüğün yapacağı duyuruları dikkate almaları istendi.

Büyükbaş hayvanlardan aşı yapılmayanlara nakil izni verilmezken, ayrıca hayvanlarını aşılatmadan imtina eden yetiştiricilere ilgili kanun maddesince 7 bin 321 TL idari para cezası veriliyor.

Haber;S.KAŞKIR