sağlık sorununa daha neden olduğu ortaya çıktı. Başta kanser olmak üzere bir çok hastalığına yolaçtığı bilenen hava kirliliği, kilo artışına da neden oluyor. Bu görüş Doç. Dr. Diyetisyen Barış Öztürk tarafından ortaya atıldı. Hava kirliliği, iştahı kontrol eden beyin süreçleri ve hormonları engelleyen enflomasyonu tetikliyor.

Hava kirliliği arttıkça insilün direnci ve hipertansiyon zirve noktasına ulaşıyor. Sabah Gazetesinde yer alan haberde Öztürk, yapılan çalışmaların bu tezi ortaya çıkardığını söyledi ve ekledi:

" Size hayat veren havanın sizi diyabet ya da obezite riski ile karşı karşıya getirmesi tamamen yaşadığınız yere bağlı. Kirli havanın kilo aldıracağı fikri çok gülünç gelebilir. Ancak bazı çalışmalar bu durumun mümkün olabileceğini ortaya koymuştur. Aynı besinleri tüketen ve aynı egzersizleri yapan iki kişinin belli bir süre sonra ölçümleri yapıldığında birinin diğerine göre daha çok kilo aldığı ve metabolizmasının evinin bulunduğu atmosfer nedeniyle bozulduğu gözlenmiştir.”

Egzos ve sigara dumanının metabolizma hızını düşüren ve enflomasyona yol açan başlıca nedenler olarak düşünüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Diyetisyen Barış Öztürk, şöyle konuştu:"Kısa süreli etkileri minimal olsa da bir hayat boyu sürdüğünde ciddi hastalıklar için yeterli bir neden oluşturmaktadır. laboratuvar fareleri ile yapılan bir çalışmada 10 hafta sonunda kirli havaya maruz kalan farelerin temiz havada kalan farelere göre akciğerlerinde daha fazla tahribat olduğu ve kilolarının daha çok arttığı gözlenmiştir. Ayrıca hava kirliliğine maruz kalan farelerin iç organlarındaki ve bel çevrelerindeki yağlanmanın da arttığı ve yapılan mikroskobik incelemelerde bu farelerin yağ hücrelerinin yüzde 20 oranında daha fazla genişlediği gözlenmiştir. Bununla birlikte insilüne karşı duyarlığının azaldığı ve hücre içine giren kandaki enerji sinyallerini algılayamadığı ortaya konmuştur.”

haber; S.KAŞKIR