Bütçeden 2 milyon lira ayrılacak

Türkiye'nin tüm bölgelerinde engelli öğrenciler için potansiyel istihdam alanları belirlenerek, özel eğitim mesleki eğitim merkezlerinde bulunan atölyelerin bu alanlara uygun şekilde düzenlenmesi için çalışma başlatıldı. Engelli öğrenciler için, bölgelerin ihtiyaç duyduğu istihdam alanları, el sanatlarından kimyaya, matbaadan motorlu araçlara, tekstilden iç mekan tasarımına kadar 22 başlıkta toplandı. Engelli öğrencilerin eğitim aldığı meslek atölyelerinin bu alanlara uygun şekilde düzenlenmesi için bütçeden 2 milyon lira ayrılacak. Böylece engelli çocukların kaliteli bir eğitim aldıktan sonra hayatlarını kendi başlarına devam ettirerek meslek sahibi olmalarının yanı sıra toplumla bütünleşmeleri adına büyük önem taşıyor.

 

Harita için müdür, öğretmen ve meslek kuruluşları görev aldı

Bakanlıkça geçen yıl özel eğitim mesleki eğitim merkezlerinin materyal ve donanım açısından daha da iyileştirilmesi ve bu merkezlerde uygulamaların yapıldığı meslek atölyelerinin geliştirilmesi için yeni bir çalışma başlatıldı. Engelli öğrencilerin iş bulma aşamasında işverenlerin aradıkları özelliklere sahip olabilmeleri için yöneticilerin, okul müdürlerinin, öğretmenlerin ve meslek kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla Düzce'deki potansiyel istihdam alanları da belirlendi. Bu kapsamda okullarda bulunan atölyelerin bu alanları karşılama durumu analiz edildi. Tüm illerde yapılan bu çalışmalar, Türkiye genelinde bu okullarda açılması gereken atölyeler ve halihazırda açık bulunan atölyelerin donanım ihtiyaçları tespit edilen ayrıntılı bir rapor hazırlandı.

İstihdam haritası nasıl çıkarıldı?

Hazırlanan rapora göre, Türkiye´de 62 ilde toplam 129 özel eğitim mesleki eğitim merkezi bulunuyor. Bu merkezlerde toplamda bin 360 şube ve 456 atölyeyle eğitim öğretim hizmeti veriliyor. Bu merkezlerde uygulanan programlar içerisinde yer alacak 22 meslek alanı belirlendi. Bu meslek alanlarıyla ilgili 15 alan çalışması yapıldı. Daha sonra çalışılmak üzere 7 meslek alanı belirlendi ve alan komisyonları oluşturuldu. Bu kapsamda el sanatları teknolojisi, kimya teknolojisi, matbaa teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, motorlu araçlar teknolojisi, mobilya ve iç mekan tasarımı, seramik ve cam teknolojisi, metal teknolojisi, tekstil teknolojisi, inşaat teknolojisi, konaklama ve seyahat, yiyecek içecek teknolojisi, güzellik ve saç bakımı, gıda teknolojisi, tarım, giyim üretim teknolojisi olmak üzere 15 meslek alanı çalışması tamamlandı.

Düzce'de yer alan meslekler

Düzce'nin de içerisinde bulunduğu Doğu Marmara Bölgesi'nin mobilya, tesisat, konaklama ve seyahat, tekstil, elektrik-elektronik, paketleme ve ambalaj, kuaförlük-saç bakım, alanları başta olmak üzere birçok alanda potansiyel barındırdığı ortaya çıktı.


Haber:C.ÜSTÜNER