Yılın son günü, koca bir yılın stresini atmak, yeni yıla sevdiklerimizle eğlenerek girmek son yıllarda ülkemizde de revaçta… Ancak Yılbaşı gecesini en mutlu şekilde yaşamak için beden sağlığımızın bize burada engel olmaması adına beslenme konusunda küçük ayrıntılara dikkat etmekte fayda var.

 

Yılbaşı akşamı için birçoğumuzun aklına gelen ilk etkinlik sevdiklerimizle birlikte güzel bir akşam yemeği yemek yeralıyor… Ailenin büyükleri misafirleri için mükellef masalar hazırlıyor ya da restorantlar bu özel gece için en leziz menülerini misafirlerine ikram ediyor. Bizler de bu akşamda iştahımıza yenilmemek için gün içerisinde dikkat edilmesi gerekenleri Özel Hayri Sivrikaya Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Melis Ece Sabri’den aldık. Sabri, yılbaşını sorunsuz geçirmenin püf noktalarını anlattı.

 

Yılbaşı ailelerin toplandığı büyük sofraların kurulduğu akşamlar olduğunu hatırlatan Sabri, “ Yılbaşı sabahı mutlaka kahvaltı ile başlanmalı… Akşam hindi gibi et yemekleri yenileceği düşünülerek öğle yemeğinde çorba salata gibi alternatifler tercih edilmeli. Öğle yemeğinden sonra uzun saatler beklemeden akşam yemeği yenmemelidir. Akşam yemeğine kadar Meyve gibi küçük atıştırmalıklar tercih edilmeli. Ana yemeğinin yanında Peynirli yoğurtlu az yağlı mezeler tercih edilebilir. Hafif şekerli sütlü tatlılar tercih edilmeli.” dedi.

 

 

ALKOL ALACAKLARA…

 

Diyabet, kalp, karaciğer rahatsızlığı olanların diyetlerine devam etmeleri uyarısında bulunan Sabri, alkol alacaklara da şu tavsiyelerde bulundu…

 

Sabri, “yılbaşında alkol tüketmek susama hisseni azaltılır.. alkol almadan öncesinde ve sonrasında sıvı tüketimi artırılmalıdır. Günlük su tüketimi 2,5- 3 litre civarında olalıdır ki halsizlikler baş ağrıları çok fazla hissedilmemesin.” dedi.

 

 

ERTESİ GÜN TAVSİYELERİ

 

Tüm uyarılara rağmen küçük kaçamaklar yapıldıysa Sabri, ertesi gün sıkıntı çekmemek için bazı önerilerde de bulundu…

 

Sabri, “Hafif bir kahvaltı ile güne başlanır. Yoğurt meyve, müsli karışımları iyi bir alternatif olabilir. Öğle ve akşam yemeklerinde sebze türü yemekler tüketilebilir. Bol su tüketimi ile alkol etkileri azaltılmış olur…”şeklinde konuştu…

Haber; S.KAŞKIR