İlk pilot il olan Düzce'de Aile Hekimliği Uygulamalarına 2005 tarihinden itibaren başladı. Birinci basamak sağlık hizmeti olarak sunulan Aile Hekimliği uygulaması kapsamında kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri veriliyor. 2005'ten bu yana Düzce merkez ve köylerde devam eden uygulamanın tek hekimin olması sıkıntılara yol açıyor. Özellikle köylerde Birkaç köye aynı anda hizmet veren Sağlık ocaklarında görevli hekimin 1 gün hatta 1 saat gelmemesi vatandaşları mağdur ediyor. Tek hekimin olması nedeniyle hastalar bir ilaç yazdırmak ya da tedavi olmak için ekstradan para ödeyerek diğer köylerdeki sağlık ocaklarına gitmek zorunda kalıyor.

Duraklar köyündeki sağlık ocağının kapalı olması nedeniyle Çınarlı Köyündeki sağlık ocağına gelen Selami Yıldırım, yoğunluk nedeniyle sabahtan beri sıra beklediklerini bu durumunda çok sık yaşandığından yakınıyor.

 
Bu mu çağ atlamak?
 

Yıldırım, “Sağlık Ocağının yıl içinde 10 gün arka arkaya çalıştığını görmedim. Devamlı izinli ya da raporlu. Kapalı olunca başka köylerdeki sağlık ocaklarına gitmek zorunda kalıyoruz. Bir kişi 10 lira yol para veriyoruz. Onu da geçtim 40. sıradayım. Ne zaman sıra gelir belli değil. Ne kadar şikayet etsek de şimdiye kadar bir çözüm olmadı. Tabiki izin kullanabilir... ama o izinliyken yerine başka bir hekim bakabilir. Aile hekimliği hizmeti güzel ama doktor yerinde olmayınca batsın böyle hizmet. Hizmet ayağa geldi çağ atladık deniliyor. Bu mu çağ atlamak?”şeklinde konuştu.

 
Vatadaş mağdur olmamalı
 
Eşinin ilaçlarını yazdırmak için sabah sağlık ocağına gelen ancak kapalı olduğu için yoldan dönen Mithat Gulaber de sağlık ocaklarında yeterli hekimin bulunmamasına kızıyor..
 

Gulaber, “Evden çıktım. Eşime ilaç yazdırmak için geldim ama kapalı. Bu ilk değil. 7 senedir aynı şey. Madem 8 köy buraya bağlıysa doktor olmadığında yerine başkasını atayacaklar. Vatadaş mağdur olmamalı. Hekim bulamayınca başka köye gidiyor vatandaş bu da ayrı bir külfet yaratıyor. Uygulama güzel ama bir eksikliği bu. Burada acil vaka olsa ilk müdahale yapacak kimse yok.” şeklinde konuştu.

 
Yine sabah kızını Duraklar Köyündeki sağlık ocağına getiren Cengiz Kaya isimli vatandaşta kapalı olduğu için sağlık ocağının kapısından dönüyor.
 

8 ya da 10 köye aynı anda hizmet veren Sağlık ocaklarında yeterli hekimin olmaması özellikle hastaları maddi ve manevi yönden güç durumda bırakıyor...

Haber; S. KAŞKIR