Kaynaşlı'da yaşanan bir olay Düzce'de tedirginlik yaşatmaya başladı. Kaynaşlı'ya bağlı Camlıca Köyü'nde bu zamana kadar hiç duyulmamış bir olay yaşanıyor. Köyde özellikle kavak ağaçlarında kozalarda yetişerek daha sonra yere inen ve çam kurdu olarak tabir edilen canlı çeşidi, yetiştiği kavak ağaçlarını kurutmakla kalmıyor, insanlara da zarar veriyor. Canlının yanından ya da üstünden geçen köy sakinlerinde ilk olarak kaşıntı başlıyor ve daha sonra vücudun değişik yerlerinde yara oluşturuyor. İnsanlar, bu durumun nedenini öğrenmek ve tedavi olmak için hastanelere gidiyor ama aldıkları ilaçlar işe yaramıyor.

Daha önce köylerinde böyle bir durumla karşılaşmadıklarını belirten köy sakinleri, “Sizinde gördüğünüz gibi köyün her tarafını sarmaya başladılar. Ağaçlarda koza halinde yetişiyorlar ve ağaçları kurutuyorlar. Daha sonra yere inerek yanlarından geçen insanlara da zarar veriyorlar. Doktora gittik, ilaç aldık, iğne olduk ama hiçbir faydası olmadı. Neyle karşı karşıya olduğumuzu da bilmiyoruz. Artık iyice korkmaya başladık.” diyor.

Köyün ilaçlanması için de talepte bulanan köy sakinleri ilaçlamanın bir daha ki yıl yapılabileceğini öğrendikten sonra bir şok daha yaşadı. Bu sorunla karşılaşan köy sakinleri ne yapacaklarını bilmiyor.

Çam kurdu nedir?

Çam Kese Böceği; bu böcek pupa olmak için Nisan ayında toprağa iner. Kesenin içinde yaklaşık 300 tırtıl 10 derecede yaşar ve bu tırtıllar kendi biyolojik periyotlarına göre belli saatlerde katarlar halinde çıkarlar ve iğne yaprakları yerler. Yedikten sonra populasyonları için başka keseler de örüp taşınabilirler.


Bu böcekler oprağa indiği zaman, kelebek olarak geri dönerken bir kısmını toprağa depolar ve bu her yıl kendini tekrarlar. İlk depolama kendini 4 yıl toprakta korur. Diğer yıl yine bir 4 yıl ve rezonansa girmiş gibi bu süreç devam eder. Bu keseler ayna kıl tabir edilen bir lifli yapıya sahip ve bu ayna kıl yapı bilek etrafında alerjiler ve kızarıklıklar oluşturur.