Yeni sistemle 'yeşil kartlı' ifadesi tarihe karıştı.1 Ocak 2012 tarihi itibariyle nüfusun tamamı genel sağlık sigortası kapsamına alındı. Bu yeni uygulamadan en çok kafası karışan ise yeşil kartlılar oldu. Yeşil kartla sağlık hizmetlerinden yararlanan vatandaşların çoğu genel sağlık sigortasının detaylarından habersiz. Düzce’de ağustos itibari ile yeşil kart sahibi olan 23 bin 694 kişi şimdi sosyal yardımlaşma vakfına müracat ederek gelir tespitinde bulunması gerekiyor. Aksi takdirde sağlık hizmetinde bedava faydalanamayacak.
 
Merak edilenleri sorduk

Kimlerin zorunlu genel sağlık sigortası (GSS ) yaptırma zorunluluğu var? Bu kişilerin ne yapması gerekiyor? Genel Sağlık Sigortası nedir? İşte vatandaşın kafasını kurcalayan bu soruları Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Nurten Canbasoğlu'na sorduk. Canbasoğlu, genel sağlık sigortasının Türkiye Cumhuriyeti'ndeki bütün vatandaşları ilgilendiren bir konu olduğunun altını çizerek, “ Yeşil kart genel sağlık oldu. 1 Ocak 2012 yılı itibari ile yeşil kartlı dönemi bitti ve bunlar sosyal güvenlik kurumuna devroldu. Genel sağlık sigortası ile yüzde 12 prim yatıranlar sağlık sigortası sayılacaklar.” dedi.

 “Devlet üç kategori hazırladı”
 
Canbasoğlu, genel sağlık sigortası kapsamında belirlenen 3 kategori hakkında açıklamalarda bulunarak konuşmasını sürdürdü: “Genel sağlığın açılımı emeklilik şartı olmaksızın sadece hastaneden faydalanma giderleridir. Bunun içinde devlet üç kategori hazırladı. Birincisi asgari ücretin üçte birinden az geliri olanlar 294 TL’nin altında geliri olanlar primini devlet yatıracak. Ama devlet prim yatırmadan önce mutlaka gelir tespiti istiyor. Bu gelir tespitini de valilikteki sosyal yardımlaşma vakfındaki tek adım hizmet bürosu yapacak. 294 TL’nin üzerinde geliri olanlarda 35 TL tutarında bir para yatıracaklar. Genel sağlık 2 diyoruz buna. Gelir tespiti yaptıracak ardından 35 TL yatırarak genel sağlık sigortasından faydalanabilecek. Bir de G3’lerimiz var Bunlar da asgari ücretin 2 katı olanlar daha yüksek bir prim yatıracaklar.” diye konuştu.
 
“Gelir tespiti yaptırmayana her ay 213 TL borç”
 
Yeşil kartlıların durumuna da açıklık getiren Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Nurten Canbasoğlu, “Yeşil kartlı vatandaşlarımız 31 Ocal 2012 tarihine kadar sosyal yardımlaşma vakfına müracat ederek gelir tespitinde bulunsunlar. Yoksa hastanelere gittiklerinde 213 lira gibi bir borçla karşılacaklar. Eğer yeşil kartlıysanız ve gelir tespitiniz yaptırdıysanız bir yıllık bir vize süreniz var. Ancak yeşil karttan gelir tespiti istediler siz dönmediniz, tabiri caizse kaçtınız. Bu kaçmanız size her ay 213 TL para demektir. Düzceli vatandaşlardan Sosyal yardımlaşma vakfına gelerek gelir tespit çalışması yaptırmalarını istiyorum.” ifadelerini kullandı.
 
SGK binasında son durum
 
Cedidiye Mahallesi Göksel Sokak'ta bulunan arsada yapılacak olan Sosyal Güvenlik Kurumu binası ile ilgili de açıklamalarda bulunan Canbasoğlu, “Şuanda Ankara'dan bize gelen son bilgiye göre müteahhiti çağırdık. Görüşmelerimizi yaptık ve ocak ayı gibi yer teslimi olacak. 10 ay gibi kısa bir süre içerisinde bitirilecek. Ben şuanda bitmiş gözüyle bakıyorum. Çünkü en zor süreci ihale süreciydi.” dedi.