Hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve gelir testi yaptırmak zorunda olan vatandaşlara verilen süre uzatıldı. Vatandaşların bu süreyi iyi değerlendirmesi gerektiğini söyleyen SGK İL Müdürü Nurten Canbasoğlu, vatandaşlara bir de uyarıda bulundu. Yanlış beyanda bulunanlara ceza var.
Canbasoğlu, “5010 sayılı yasa 01.01.2012 tarihi ile köklü değişimler yaşanmaktadır. Bu konuda yapılan bir ihmal hastaneler de tedavi görememelerine ve aynı zamanda sosyal güvenlik kurumuna borçlanmalarına neden olacak. Önümüzde 1 ay gibi bir süreç var ve bunu çok iyi kullanalım. Çünkü eğer gelir tespiti için sosyal yardımlaşma vakfına gitmezseniz hastaneye gittiğinizde karşınıza 213 lira gibi bir para ile karşılacaksınız ve bu her ay katlanacak. Bunun için sosyal yardımlaşma vakfına müracaat edin. Sosyal güvenlik kurumu tarafından hazırlanan ek 1 belgesini bütün vatandaşlarımıza yolladık. Bu belge ile vatandaşlarımızı gelir tespitine davet ediyoruz. Bu belgeyi almayanlar lütfen kurumumuza başvursun.” dedi.
Gelir tespitinde yanlış beyanda bulunan vatandaşlara Sosyal Güvenlik Kurumu Timleri tarafından para cezası uygulanacağını belirten Canbasoğlu, belirtilen süre içinde gelir tespiti yaptırmayan vatandaşların, geçerli mazeretleri olduğunda borçlarının da silinebileceğini söyledi.
Canbasoğlu, “Eğer hiç sosyal yardımlaşma vakfına müracaat etmediniz, 6 ay boyunca hastaneye gitmediniz ve sosyal güvenlik kurumuyla hiçbir ilişkiniz olmadıysa kuruma müracaat edin, gelir tespitinizi yaptırır ve o borcu sileriz.”dedi.
Canbasoğlu, Leonardo da Vinci-Avrupa Birliği Mesleki Eğitim Programı Hareketlilik (Mobility) projeleri çerçevesinde iş kazaları ile ilgili projenin hayata geçirileceği müjdesini verdi.

Canbasoğlu, “ Kurumuzun AB projeleri daire başkanlığının üzerinde durduğu hassas konulardan birisi de artık sosyal güvenlik il müdürlüklerinin özel şirketlerle yarışabilecek seviye gitmektedir. Bununla ilgili Leonarda Da Vinci çalışması başlatıldı. Biz bununla ilgili yabancı ortağımızı bulduk. Doç. Dr. Ercan Yazgan’ın aracılığıyla eğitimler alacağız ve 15 günde proje yazılımlarına geçeceğiz. Bu konuda ona çok teşekkür ediyorum. Türkiye’de çok sık gerçekleşen iş kazaları ile ilgili proje gerçekleştireceğiz. Şuanda çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığında iş kazaları bölümü ile kurum başkanlığı bölümü ayrı. Bu konu iki bakanlığın arasında unutulan bir konuydu. Maalesef iş kazalarında dünyada 3. Avrupa da 1.’yiz.”diye konuştu.

Haber; S. KAŞKIR