TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Düzce Temsilcisi Zeyneti Bayri Ünal, 22 Mart Dünya Su Günü'nde bu mevsimde Asar Suyu'rda yaşanan balık ölümlerini "şaşırtıcı bulduğunu" belirterek duyarlı bir haber anlayışından dolayı Öncü Haber'e teşekkür etti.


Düzce’nin İstanbul’un su kaynağı olduğunu hatırlatan Ünal,  „Düzce’deki su kaynağıın kirlenmesi demek, içme suyunun kirlenmesi demek“ dedi. Düzce’de Merkez ve Akçakoca Belediyelerinin dışında atıksu arıtma tesisine sahip Belediye bulunmadığını anımsatan Ünal, 2006 yılında Çevre Kanunu’ na getirilen Geçici 4. Madde ile atıksu altyapı yönetimlerine en fazla 7 yıllık süre tanımlandığını söyledi. Ünal, bu süre üzerinden zaman geçmiş olmasına rağmen Düzce’ de kent ve kır nüfusunun atık suları arıtılmaksızın alıcı ortama verilmeye devam ettiğini dile getirdi.


BELEDİYELERİN KANUNİ YÜKÜMLÜKLERİ VAR!

Ünal, “ Atık su Arıtma tesisleri tamamlanması için belediyelere verilen süre 6-7 yıl arasındadır. Atık su tesislerini kurmak, tüm kanalizasyon sistemlerini oluşturmakla yükümlüler. Özel idare ve köylere hizmet götürme birlikleri de aynı şekilde yükümlükleri vardır. Bu düzce açısından son derece önemlidir. Düzce sadece iki belediyenin arıtma tesisi bulunmaktadır. Kaldı ki düzce belediyesinin  mücavir alan sınırındaki tüm suları toplayıp arıtan tesis de değildir. Bu açıdan baktığımızda Düzce Nüfusunun yarıdan fazlası atık suları bir şekilde derelere alıcı ortamlara boşaltmaktadır.” dedi.

KIMIN ELIYLE OLURSA OLSUN ARTIK YAPILSIN!

Belediyelerin beklentilerinin farklı olması nedeniyle kanuni zorunluluklarını yerine getirmediğini söyleyen  Ünal bir çağrıda bulundu.

Ünal: „ buranın içme suyu havzası olması nedeniyle  bu tesislerin havzanın suyunu kullanan idare tarafından yapılma beklentisi var.  Ancak buranın içme suyu havzası olmasa da kanuni yükümlükleri var.  Kimin eliyle olursa olsun artık yapılsın. Bu sorumluluk belediyenindir.  En azından su yönetimi kontrol yönetmeliğinin deşarj yönetimi sağlayacak atık su arıtma tesisi yada alt yapı sistemlerinin yapılması  belediyenin temel sorumluluğudur.  2008 yılından beri Melen havzasından kolektörler bahsedilir, ancak bu söylem belediyeleri kanuni hükümlerini yerine getirmekten uzak tutmuş.“ dedi. 

Haber;S.KAŞKIR