Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Bu yıl yağışların yetersiz oluşunun yanı sıra hava sıcaklıkları da normallerin üzerinde kaydedilmiştir. Diyerek kış aylarında gerçekleşen yüksek sıcaklıkların özellikle meyve ağaçlarında risk oluşturduğunu vurguladı.

 

Bayraktar, şunları kaydetti: “Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre, ülkemizin önemli meyve üretici illerinden Isparta, Karaman, Bursa, Bilecik, Sakarya, Balıkesir, Çanakkale, Düzce illerinde erik, kiraz, şeftali, badem, armut, elma, kayısı, fındık gibi meyve ağaçları erken uyanma başladı ve erken çiçeklenme gerçekleşti.

 

Birçok meyve ağacında mart ayı sonunda oluşması beklenen erken uyanma ve çiçeklenme, bu yıl artan hava sıcaklıkları nedeniyle yaşanan ‘yalancı baharla’ birlikte bir ay önce meydana geldi. Bundan dolayı Mart ve Nisan aylarında gerçekleşebilecek düşük hava sıcaklıkları özellikle meyveler için hayati önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre beklenen yağışlar, tarımsal üretim için sevindirici olmakla birlikte, düşük hava sıcaklıklarının erken çiçek açan meyve ağaçlarında don riskini beraberinde getirdiğini bildiren Bayraktar, “Bu nedenle bölgelere göre değişmekle beraber henüz son poliçe müracaat tarihi geçmeyen bazı meyve türlerinde Tarım Sigortası yaptırılması üreticilerimiz açısından son derece önemlidir” dedi.

 

Tarım ürünlerinin tohumun tarlaya atılışından, ürünün hasat edilerek ambara konulmasına kadar her zaman risk altında olduğunu vurgulayan Bayraktar, üreticilerin aşırı yağış, don, dolu gibi tarımsal üretime zarar verecek konularda Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaları takip etmeleri ve önlemleri zamanında almaları gerektiğini de belirtti. 

Haber;S.KAŞKIR