Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Lütfi Çırakoğlu Öncü Televizyon’da yayınlanan Haftaya Bakış Programında Özlem Yavuz’un konuğu oldu. Çırakoğlu, Kemoterapi merkezi için bakanlıktan gelecek haberin beklendiğini söylerken, merkezde çalışacak personelin eğitimin ardından en kısa sürede kurulacağını belirtti.

“ Bizim ve valimizin hassasiyeti ile 2013 yılında kemoterapi birimi kurulması gündeme geldi. Kemoterapide çalışacak hemşireler belirlendi isimleri bakanlığa gönderdik. Bekliyoruz. Özel eğitim gerektiği için bekliyoruz. Bakanlığın bu hemşireleri eğitecek olduğu süre belli değil. Muncurlu hastanemiz buna müsait. Alt yapısı tamam, Uygulama aşamasına gelemedi. Eğitim tamamlanamadığı için. Personelin eğitimi tamamlanır tamamlanmaz merkez kurulacak.”

Kanayan yaraydı kangren oldu

300 yataklı devlet hastanesi inşaatının Düzce’nin kanayan yarası olduğunu ve kangrene dönüştüğünü ifade eden Çırakoğlu, en yakın sürede yeni ihale sürecinin başlayacağını belirtti.

“Düzce’nin kanayan yarasıydı artık kangren oldu. İhale fes edildi. 3 gün önce görüştüm TOKİ ile. 2008 de yapılan bir proje. 2013’te değişiklikler, yenilikler yapılması gerekiyordu ilave edildi. Bakanlık Dünya standartlarına uymak için ilave imalatları da kattılar, maliyet hesabı çıkarılıyor, bütün bunlar devam ediyor. İhale ilanı süreci de içine girecek umut ediyoruz, yakın sürede başlayacak, gece gündüz çalışılacak, ben icra makamında değilim, sadece takip ediyoruz. İyi bir hastaneye yönetici olmak ayrıdır. Ama Düzce merkezdeki gibi kötü bir hastanede görev yapmak zordur.”

Vatandaş ceza yemesin diye uğraşıyoruz

Muncurlu hastanesi bahçesinde hayvanların otlaması ile ilgili olarak öncelikle muhtarlara resmi yazı yazıldığını vurgulayan Çırakoğlu, vatandaşın ceza yemeden tedbirini alması için uğraştıklarını kaydetti.

“Hastane etrafı duvarla çevrili ancak bir ana giriş var. Hayvanlar da giriyor. Dersiniz ki birini oraya koyun hayvanlar girmesin. Ama ben oraya birini koyamam gerçek işini bırakmak zorunda kalır. O alanlar hayvan otlatmaya müsait alanlar. Vatandaş hayvancılıktan geçimini sağlıyor. Biz bütün muhtarlara yazı gönderdik, vatandaşı bilgilendirin sahip çıksın dedik, ama şunu öğrendik vatandaş hayvanını bırakıyor takip etmiyor. Cezai işlem yapacak mercilere şikayet etmedik. Cezası ağır olmasın diye muhtarlara resmi yazı yazdık. Şimdi bekliyoruz. Bir süre sonra hayvanlar girdiği zaman bir eleman işi bırakarak onlarla ilgileniyor. Hayvanlara vatandaşın sahip çıkması lazım. Bir süre sonra numaralarından hayvanları tespit edeceğiz sonra ilgili mercilere bildireceğiz ama önce vatandaşın ceza çekmeden tedbirini alması lazım.”

 Uzmanlar göreve başladı

Çırakoğlu, hastanedeki göğüs uzmanı sıkıntısının çözüldüğünü ve iki uzman doktorun resmen göreve başladığını bildirdi.

“2 göğüs hastalıkları uzmanı resmen görev başladı, sıkıntı çözüldü. Beyin cerrahi sıkıntı vardı 2 uzman göreve başladı. Düzce’den ayrılan hekim arkadaşlarımız küserek ayrılmıyorlar. Düzce sevilmeyecek bir yer değil. Biz hekim arkadaşlarımızı Düzce’ye gelmesi için teşvik ediyoruz.”

Ben olsam bağıra bağıra yaptırırdım

İzleyicilerden gelen sorulara da içtenlikle cevap veren Çırakoğlu, bir izleyicinin “ Bu hastane Rize’de olsa biter miydi?” sorusuna biraz tereddüt ettikten sonra şöyle cevap verdi:

“Yerelde biraz sivil toplum kanaat önderlerinin, bir de bu hizmetleri toplumun sesini iletmekle görevli insanların harekete geçmesi lazım. Ağlamayana süt verilmez gibi düşünmek lazım, Ankara her zaman yereldeki sıkıntıları bilmeyebilir, bildirmek lazım, ben olsam bu işi bağırır çağırır yapardım ama ben icra makamı değilim, gördüğümde bakan ile müsteşar ile konuştuk, daha önce hızlandırılabilir miydi hızlandırılırdı, bana sorulduğu zaman eğmeden bükmeden söyledim kanayan yara kangren halinde dedim. Burada hizmet aksaması varsa bunu düzeltmek benim görevim ama bu farklı bir şey, ben sadece kanaatimi söylerim. Şu gelinen nokta iyi bir nokta TOKİ gerekeni yapıyor zaten. Keşke bu sorulara ben de muhatap olmasam da sizlerde Düzce’nin yeni hastanesi yapılıyor diye haber yapsanız.”

Çırakoğlu kalıcı konutlarda oturan bir izleyicinin hastane talebini ise “Düzce merkezde yapılan hastane bitince ikinci bir hastane talebi olmayacak.” Diyerek cevapladı.

Karşılıklı iyi iletişim şiddeti önler

Programın büyük bölümünde sağlık personeline uygulanan şiddetin hem vatandaş hem personel açısından nasıl giderileceğini anlatan Çırakoğlu, sorunun çözümünün iletişim eksikliğinde olduğundan söz etti.

“Türkiye’de araştırma yapılmış, en çok şiddete uğrayan sağlık personelinin olduğu çıkmış şiddete uğrayanın yüzde 56’sı kadın yani hemşirelerdir. En çok şiddet acillerde uygulanmaktadır. Vatandaş haklıdır ancak haksız olduğu yerler de vardır. Bu insanlıkla bağdaşmaz hele ki bir bayana saldırmak.”

 İstemek yöneticilere düşer

Düzce’nin sağlıkta atağa kalkmasını ve istenen düzeye gelmesini yöneticilerin hükümetten istemesi gerektiğine bağlayan Çırakoğlu, devlet hastanesi inşaatı bittiğinde Düzce’nin sağlıkta kaliteyi yükselteceğini savundu.

“Ana kaynak şüphesiz hükümettir ondan istemek yerel yöneticilere düşer. Önemli olan hastanedir. Bittiği takdirde önemli bir mesafe kat edilecek. Fiziki mekanlar kaliteyi yüzde 20 etkiliyor. Memnuniyeti artıran kaliteli hizmet sunan personeldir. “

HABER:H.İŞCAN