22-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda Türkiye’nin manzarası hiç de beyaz değil… Sağlık-Sen Düzce Şube Başkanı Doç. Dr. Melih Engin Erkan, hafta dolayısıyla yaptığı açıklamada Sağlıkta dönüşümle beraber halkın sağlık kurumlarına başvuru ve hizmet almasının artmasına karşın personel artışı aynı oranda olmadığına dikkat çekti. Erkan, Yetersiz istihdam çalışanların iş yükünü daha da artırmaktadır.”dedi.

 

Adaletsiz performans sistemi eziyor

 

“Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nı, çözüm bekleyen sorunlar ile yaşamaktayız.” Diyen Erkan,” Diş hekimlerimiz ve diğer yardımcı sağlık çalışanı arkadaşlarımız zor şartlar altında yoğun tempo ile çalışırken, Adaletsiz performans sistemi altında eziliyor, işin niteliğinin önemsenmeyip niceliğinin önemsendiği bir sistemde sağlık hizmeti sunmaya çalışıyorlar.” İfadelerini kullandı.

Vatandaşların yüzde 90’nının ağız ve diş sağlığı sorunu yaşadığını dile getiren Erkan, “Tedavi bekleyen hasta sayısına kıyasla yetersiz sayıdaki hekim ve personelle kısıtlı zamanlarda ağız ve diş sağlığı hizmetleri en iyi şekilde verilmeye çalışılmaktadır. Diş hekimleriyle birlikte, diş protez teknisyenleri, diş klinik yardımcıları, ağız ve diş sağlığı teknisyenleri, röntgen teknisyenleri, diş hastanelerinde ve ADSM'lerinde devlet hastanelerinin ağız ve diş sağlığı kliniklerinde görev yapan tüm çalışanların sorunları da çözüme kavuşturulmalıdır. Bunun yanı sıra çalışma standartlarının uygun olarak sağlanmaması fedakâr çalışanlarımızı zor şartlarda çalışmaya mahkum etmektedir. Hizmetin sunulması için yeterli sayıda istihdamın sağlanması, çalışma standartlarının ve iş güvenliğinin sağlanması %70’ine yakını kas iskelet sistemi rahatsızlığı çeken, %30’a yakını varis hastalığına yakalanmış ağız ve diş sağlığı çalışanlarının en büyük mesleki beklentileridir.” diye konuştu.