Havaların bir türlü karar tutturamaması, grip ve nezle vakalarında artışlara sebep oldu. Hastalığın Şubat ve Mart aylarında daha da yaygınlaşacağı belirten uzmanlar özellikle çalışanlarda görülen, bu yeni tip virüse karşı “ başkalarıyla yakın temastan kaçının” uyarısı yaptı.

 

Her yıl toplam nüfusun %15’ini etkileyen, yaygın bir şekilde de halk arsında “nezle” olarak adlandırılan aslında nezleden çok farklı seyri olan grip, A ve B tipi virüslerin neden olduğu, insandan insana kolay geçen viral bir hastalıktır.

Hastalığın belirtileri arasında ani başlayan baş ağrısı, kas ağrıları, ateş/ üşüme ve yorgunluk hissidir. Bu hastalığa yakalanan kişilerin mümkün olduğunca başkalarıyla yakın temastan kaçınmaları, ellerini sıkı sık yıkanması gibi temel hijyen kurallarına uymaları, yüksek risk taşıyanların mevsiminde gribe karşı koruyucu aşı yaptırmaları gerekmektedir.

Herhangi bir salgın ihtimali öncesinde uzman doktorlara başvurma oranı toplumu bilinçlendirerek ciddi ölçüde artırılabilir ve grip mevsimi boyunca iş kayıpları önlenebilir. Ayrıca, enfeksiyonu önlemek, belirtilerin ciddiyetini ve süresini azaltmak için antiviral ilaçlarda alınabilecek diğer önlemler arasında sayılabilir.