Taslağa göre, yeni jenerasyon diyabet ilaçlarını sadece endokrinoloji uzmanları yazabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) hazırladığı Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) 2010 taslağı, diyabet hastalarının tedavisini sıkıntıya sokacak kısıtlamalar getiriyor. Yeni jenerasyon diyabet ilaçlarının pahalı olması nedeniyle kısıtlanmasını amaçlayan SGK, yeni SUT taslağında bu ilaçların sadece endokrinoloji ve metabolizma uzmanları tarafından yazılmasına izin veriyor. Ancak Türkiye’de endokrin uzmanlarının sayısı bunu karşılayacak durumda değil.

Zira 39 ilde endokrin uzmanının bulunmadığı, 10 kadar ilde de sadece bir endokrin uzmanının bulunduğu belirtiliyor. Endokrin ve metabolizma uzmanlarının tüm Türkiye’deki toplam sayısı ise yaklaşık 200.

Taslak kabul edilirse diyabet hastaları ilaç yazdırmak için endokrin uzmanının bulunduğu en yakın şehre gitmek zorunda kalacak. Kısıtlanan ilaçlar ise yan etkisiz, güvenli tedaviler olarak biliniyor. Eski grup ilaçların günlük tedavisi 20 - 60 kuruş arasında değişirken, yeni ilaçların günlük maliyeti ise 3 lirayı buluyor. Türkiye’de 2.5 milyon diyabetli ilaç kullanıyor.