Hükümet, 35 milyar lirayı aşan sağlık harcamalarını azaltmak için bir dizi önlem aldı. Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişikliğe göre aile hekimlerinin yazdığı reçeteye de 3 lira ödenecek. Daha önce sadece devlet, Üniversite ve özel hastanelerdeki doktorlara ilaç yazdırılması halinde verilen ücret, aile hekimleri için de geçerli olacak. Aile hekimliğinde pilot il olan Düzce’yi de yakından ilgilendiren karar gereği hastalar bundan böyle aile hekiminin yazacağı reçeteye 3 lira ödeyecek.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında çalışmalarını yürüten Ekonomi Koordinasyon Kurulu gereksiz sağlık harcamalarını frenlemek için reçete parasını yaygınlaştırma kararı aldı. 2009 yılında 27, 5 milyar lira olan sağlık giderleri geçen yıl 35 milyar lirayı bulmuştu. Bu harcamalarda 15 milyar liradan fazla payın ilaca gittiğini dikkate alan Kurul, ilaç parasının sağlık harcamaları içindeki yüzde 42'lik payını yüzde 15 ile 20 arasına çekecek.
Bunun için gereksiz ilaç yazımının önüne geçmek amacıyla birinci basamaklara da reçete parası getirildi. Sağlık ocaklarının yerine vatandaşa hizmet veren 81 ildeki aile hekimlerine yazdırılan reçeteler için hastadan 3 lira tahsil edilecek. Vatandaş muayene sonrası yazdırdığı ilaç karşılığında 3 lirayı eczanede ilacı alırken ödeyecek. Yeni reçete paraları Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yapacağı yeni Sağlık Uygulama Tebliği yürürlüğe girdiğinde hastalardan tahsil edilecek. İlaç yazdırmayan hastalardan 3 liralık reçete parası alınmayacak.

 

Haber; R. BAL