Melen’in İstanbul’un içme suyu olarak kullanılmaya başlanmasının ardından, Düzce’deki akarsuların temizliği özel bir önem kazandı. Havza koruma projesi evsel atıklar ve katı atıkların bertarafı konusuna çözüm getiriyor. Ancak derelerin kirliliği için bunun yeterli olup olmadığı kuşku götürüyor.

Asar Deresi’nin Ağaköyü köprüsü civarında bulunan bölümü dökülen çöpler ve hayvan ölüleri nedeniyle gerek görüntü gerekse kokusu açısından oldukça kötü bir görünüm arz ediyor. Derenin içinde kullanılmış plastik kasalardan, çuvallar içinde dereye atılmış çöplerden köpek, hatta domuz ölülerine kadar her şey bir arada bulunuyor.

Çevrede yaşayan vatandaşlar yaşadıkları mahallenin içinden geçen derenin hali konusunda şikayetlerini dile getirmekten geri kalmazken, zaman zaman ortaya çıkan kesif kokunun sokağa çıkmayı imkansız hale getirdiğini, derenin yıllar önce bir kez DSİ tarafından temizlendiğini, o zamandan bu yana herhangi bir çalışma görmediklerini dile getirdiler.

 Derenin içine akan kanalizasyonun engellenmesi mümkün olsa bile vatandaşların buraya çöp dökmesinin önüne nasıl geçileceği önemli bir sorun teşkil ediyor. Derenin tamamının ıslahının yapılıp, çevre mahallelerin çöplerinin düzenli olarak toplanması sağlanmadığı sürece Asar’ın gerçek anlamda temizlenmesi mümkün olamayacak.

DSİ ve Düzce Belediyesi işbirliği ile yürütülen ıslah çalışmalarının kapsamının genişletilerek çevre mahallelerinin çöplerinin dereye atılmasının önüne geçilmesi gerekiyor.