Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen diyabetin önlenmesi ve kontrolü amacıyla Bakanlık “Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı” yürütmektedir. Her yıl 14 Kasımda diyabetin daha fazla anlaşılması ve öneminin vurgulanması amacıyla Diyabet Günü etkinliklerle kutlanıyor.
 

 

Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından bu yıl belirlenen slogan “Diyabetten Geleceğinizi Koruyun” olup ilimizde de etkinlikler düzenleniyor.

 

 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen diyabetin önlenmesi ve kontrolü amacıyla Bakanlık “Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı” yürütüyor. Her yıl 14 Kasım’da diyabetin daha fazla anlaşılması ve öneminin vurgulanması amacıyla Diyabet Günü etkinliklerle kutlanıyor.
 
Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından bu yıl belirlenen slogan “Diyabetten Geleceğinizi Koruyun” olup ilimizde de etkinlikler düzenlendi.
 
Diyabet, insülin hormonunun yokluğu veya yetersiz olması durumunda kan şekerinin hücre dışında ve kanda yükselmesi ile ortaya çıkan bir hastalık. Diyabetin belirtileri;
Çok su içme, sık sık idrara çıkma, çok yemek yeme, kilo kaybı, görme bulanıklığı, aşırı kaşıntı, tekrarlayan enfeksiyon, mantar enfeksiyonu şeklinde sıralanıyor.
 

Diyabette doğru beslenmek önemli bir koşul olarak gösterilirken, Diyabet hastalarının sağlıklı beslenebilmeleri için 3 ana öğün, 3 ara öğün yemek yemesi, her öğünde sebze ve salata yer alması, yağın ve tuzun gerektiği kadar alınması, fazlasından kaçınılması gerekiyor.

 
Öte yandan 14 Kasım’da, Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Diyabet Polikliniği tarafından alışveriş merkezinde diyabet bilgi stantları kurularak afiş ve broşürler yardımıyla bilgilendirme yapıldı. Ayrıca, gün boyunca ücretsiz kan şekeri ölçümü de gerçekleştirildi.
 
Diyabetin, önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu söyleyen Diyabet Hemşiresi İlkay Bayram, diyabetin gizli bir hastalık türü olduğuna dikkat çekerek mutlaka kan ölçümün yapılmasını istedi.