Tütün endüstrisinde Amerika, İngiltere ve Japonya'nın önde olmasına rağmen tütün mamülleri kullanımında her üç ülkenin en geride olduğuna dikkat çekerek :"Amerikada tütün kullanımı yüzde 10'lar cıvarında, İngiltere'de yüzde 15'ler cıvarında , Türkiye'de bu oran yüzde 35'ler cıvarında" diyerek önemli bir konuya dikkat çekti.

GÜNLÜK Programında Erol Tayhan'ın soruların cevapl.andıran DÜ.Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü'nde "Tütün mamülü ürünlerin kullanımı ve sigara bırakma yöntemleri" hakkında bilgiler verdi.

SİGARADA DÜNYADA İLK 10'LARDAYIZ

Sigara kullanımında bundan  50 yıl önce yüzde 50'ler cıvarında olan kullanınm oranının son yıllarda yüzde 10'lara düştüğünü belirten Yard. Doç. Dr. Sönmez, sigara bırakma polikiliniklerin açılması ve dumansız hava sahası uygulamasına geçilmesinin bu oranı düşürmekte etkili olduğunu kaydetti.

Türkiye ortalamasına göre sigara kullanım oranının erkeklerde yüzde 35-37, kadınlarda yüzde 18-20 cıvarında olduğunu bu oranın Düzce'de erkeklerin yüzde 35 cıvarında sigara kullanım oranına sahip olduğunu belirterek, kadınların sigara kullanımında bu oranın yüzde 20 cıvarında olduğunu kaydetti.Türkiye ortalamasında kadınların Düzce'de daha fazla sigara kullanım oranına sahip olduğunu da belirten Yard. Doç. Dr. Sönmez, tütün mamüllerini bir bütün olarak düşünmek gerektiğini belirterek "Olaya sadece sigara olarak bakmak yerine tütün mamülleri olarak bakmamız gerekir, nargile gibi ürünlerde buna dahildir" dedi.

ÜRETEN ÜLKELER AZ TÜKETİYOR

Tütün mamülü ürünleri üreten ülkelerin daha az tüketmesinin yanında bizim coğrafyamızda daha da fazla tüketildiğine dikkat çekti ve insanlarımızın nasıl bağımlı olduklarının iyi anlaşılması gerektiğinin iyi bilinmesi gerektiğini hatırlattı.  "Sigara üzerinde 'öldürür'  veya 'süründürür' gibi yazılar yazmasına rağmen neden insanlarımız kullanıyorlar" diyerek tütün bitkisi içindeki zararlı maddelere dikkat çeken Yard. Doç. Dr. Sönmez, tütün bitkisinin içindeki maddelerin mahiyetinin iyi bilinmesi gerektiğini dile getirdi

TÜTÜNDE 4 BİN MADDE VAR

"Tütün bitkisinin içinde 4 bine yakın madde var" diyen Yard. Doç. Dr. Sönmez :"Bu maddelerden iki bin tanesi toksik, 40 tanesinden fazlası da kansorejen olarak geçiyo.Bu maddelerden biri de bağımlılığı sağlayan nikotin maddesi" dedi

SİGARA, AKCİĞER KANSERİ

Sigarada bulunan katranın kanser yapıcı özelliğe sahip olduğunu belirten Yard. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez:"  Akciğer kanseri olan hastaların yüzde 99'u sigara içenlerden oluyor. Sigara, akciğer kanseri yapar..."diyerek önemli bir tespitte bulundu.


Haber:E.TAYHAN