Geçmiş yıllarda Düzce'de hayvan pazarının kapatılmasına kadar giden sancılı bir sürece neden olan şap hastalığından gereken dersler alındı. Artık hem müdürlük hem de yetiştiriciler, hastalığa karşı hızla harekete geçiyor.

 

Düzce'ye girmemesi için alınan önlemler...

Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Kasım ayında gerçekleştirilen

hayvancılık faaliyetlerine ilişkin verilen bilgilerde bu konu ön plana çıktı. Şu günlerde 4 yıl aradan sonra tekrar ortaya çıkması nedeniyle hayvan yetiştiricilerinin korkulu rüyası haline dönüşen şap hastalığına karşı yürütülen önleme çalışmalarına yer verilen açıklamada, bursella hastalığına karşı da tedbirler alındığı bilgisi paylaşıldı. Büyük ve küçükbaş hayvanların ağız, dil, tırnak ve memelerinde yaralar oluşmasıyla ortaya çıkan bir hayvan hastalığı türü olan şapın geçmiş yıllarda zarar verdiği illerden biri olan Düzce'de İl Tarım, bu olası tehlikeye karşı yeni kararlar aldı. Normal şartlarda 6 ayda bir olmak üzere yılda iki kez uygulanan şap aşısında ilkbahar dönemi için nisan ayı beklenmeyecek. 2015 sonbahar şap aşılama kampanyası kapsamında Kasım ayında 61 köyde 4 bin 605 büyükbaş hayvana şap aşısı yapılırken, yeni aşı dönemi ocak ayında başlayacak.

 

Denetimlerde bulaşıcı hastalığa rastlanmadı

Bilgilendirme şöyle sürdü: "5 köyde 500 koyun vebaya karşı, 1 köyde 70 koyun brusellozise karşı ve 39 köyde 500 dişi sığır brusellozise karşı aşılandı. Hayvan pazarının açık olduğu günlerde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılırken herhangi bulaşıcı hastalığa rastlanmadı. Ayrıca hayvan pazarındaki hayvan nakil işlemleri de yapıldı. İlimizdeki 843 adet 0-3 ay arası büyükbaş hayvana kulak küpesi takıldı ve mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 252 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayenelerinin yapılarak 56 bin 467 kg etin tüketime sunulması sağlandı."

 

"Henüz çocuk doğmamış"

Öte yandan sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan büyükbaş ve küçükbaş hayvan üreticilerine yaptığı çağrı üzerine 45 üreticinin sorunlarını dinleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, şap hastalığından dolayı et fiyatlarının artıp atmayacağına ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı: "Henüz çocuk doğmamış. Şimdi bunu konuşarak piyasada gereksiz bir algı oluşturmayı doğru bulmuyorum. Böyle bir sorun söz konusu değil. Gerek hayvan sayısı, gerek geneli itibarıyla hayvan sağlığı açısından bir sorun yok, karantina bölgeleri de belli. Orada da bütün teşkilatımız çok yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar. Şu anda etle ilgili bahsettiğiniz sıkıntı söz konusu değil."

Haber;C.ÜSTÜNER