Her yıl düzenlenen aşı haftası bu yılda Toplum Sağlığı Merkezinde açılış programıyla başlatıldı. Program başlamadan önce Vali Adnan Yılmaz, yeni açılan Toplum Sağlığı Merkezini Sağlık İl Müdürü Dr. Bekir Necati Şimşek’le birlikte gezdi. Haftanın ilk aşı Vali Adnan Yılmaz’ın eşliğinde bir bebeğe yapıldı.
Vali Adnan Yılmaz, Aşının önemini vurgulayarak, Düzce’nin her alanda ilk 10’a girmesi gerektiğini, aşı alanında bunu başaran personele teşekkür etti.

Yılmaz, “Aşı bildiğiniz üzere insanları hastalıktan kurtarmak için sağlıklı kişilere uygulanır. 5 yaş altı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde aşılanma talebinin artırılması amacı ile bu seferberliklerin düzenlendiği bir haftanın içerisindeyiz. Bu yıl ki aşı haftasının hedefi aşılama konusunda sağlık personelinin duyarlılığı ve aşının artırılması konusunda toplumun dikkatinin çekilmesidir. Aşı uygulamaları ilimizde Aile Sağlığı Merkezlerinde Aile Hekimliği Birimlerinde ve hastanelerde yapılıyor, bu aşılar ücretsizdir.

Düzcelilerden beklentimiz aşılamanın önemini her fırsatta vurgulayacağız. Aşılama imkanını kaçıranlar varsa, onların sağlık kuruluşlarına gelmeleri zorunlu. İlk 10 arasındaymışız, işte bizim hedefimiz her sektörde her alanda Batı Karadeniz’in bu güzel köşesinde Düzce’mizi ilk 10’a sokmak. Ben personeli kutluyorum, bu azimli çalışmasından dolayı, önümüzde ki yıllar göreceksiniz, Düzce’nin sağlık alanında ki yatırımları en önde olacak inşallah.” Dedi.

Bu yıl 8.si düzenlenen aşı haftasında konuşma yapan İl Halk Sağlık Müdürü Rıfat Poyraz, haftanın amacını anlatarak, Düzce’nin Türkiye genelinde ilk 10 arasında olduğunu belirtti.

Poyraz, “Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinin girişimi ile Avrupa aşı haftasının ilki 22-27 Nisan 2005 yılında düzenlendi. Bizler her yıl ilimizde düzenledik, bu yıl 8.sini düzenliyoruz. Amacımız, toplumun farkındalığının artırılması ve 5 yaş altı aşısız çocukların aşısının tamamlanması, erişkinlerde aşının artırılması. Hepatit A aşılarına dikkatin çekilmesi olarak belirlenmiştir. Ülkemizde 1980 yılından bu yana yürütülen geliştirilmiş bağışıklık programı başarılı çalışmalar yapmıştır. 2002 yılından 2012 yılına kadar bebek ölüm oranlarında yüzde yüz bir azalma olmuştur. İlimizi de aşılama oranları yüzde 95 üzerinde olup Türkiye genelinde en iyi 10 il içerisindeyiz. Verem Savaş Dispanserimiz başarılı çalışmalarıyla en iyi 5 il arasına girmiştir.” Şeklinde konuştu. 

Haber: S. YANAR