Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkarılan “ Hijyen Eğitimi Yönetmeliği” gereğince, kapsam dahilindeki işletmeler çalışanlarına hijyen eğitimi vermek zorunda. Eğitimler sonucunda alınacak hijyen eğitim belgesinin 5 Temmuz 2014’ten sonra yapılacak denetimlerle kontrol edileceğini duyuran Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’ndan, hijyen eğitim belgesine sahip olmayanların kişi başına bin TL’ye kadar ceza ödeyeceği ikazında bulunuldu.

 

Düzce TSO’dan yapılan açıklamada Hijyen Eğitimi Yönetmeliği 5 Temmuz 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatılarak, yönetmelik kapsamında iş yerlerinde hijyen eğitimi alması gereken doğrudan hizmet veren çalışanların, bizzat çalıyorlar ise işyeri sahiplerinin ve işletenlerin bulundukları hijyen eğitimi veren kurumlara başvurmaları gerektiği bildirildi.

 

Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nin 11.maddesi çerçevesinde yapılan denetimler sırasında , iş yerinde doğrudan hizmetin içinde olan çalışanların hijyen eğitimi belgelerinin bulunup bulunmadığı sorgulanacağı ve 5 Temmuz 2014 tarihine kadar çalışanlarına hijyen eğitimi aldırmayıp, bu tarihten sonra belge sahibi olmayan kişileri çalıştıran iş yerleri hakkında, eğitim almamış her bir çalışan için kişi başı 250-1.000 TL arasında cezai müeyyide uygulanacağı kaydedildi.

 

Yönetmelik kapsamında olan Oda üyelerinin mağdur olmamaları için konuya hassasiyet göstermelerini isteyen Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Hijyen Eğitimi Alması Gerekenler ise şöyle sıraladı:

-         Gıda üretim ve perakende işyerleri, dükkanlar, toptan satış yerleri
-         İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretiminin yapıldığı iş yerleri
-         Süpermarket dağıtım yerleri,
-         Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, güzellik salonu ve benzeri yerler
-         Otel, motel, pansiyon, misafirhane
-         Hazır yemek hizmetleri, restoranlar ve benzeri gıda hizmeti gıda hizmeti sunan işyerleri
-         Kurum ve kuruluş yemekhaneleri
-         Son tüketiciye satış ve dağıtım yapan işyerleri
-          Diğer gıda ürünleri doğrudan hizmeti yapan işyerleri