Radon gazı akciğer kanserlerinde sigaradan sonra en önemli etkenlerden olup, akciğer kanserlerinin yüzde 3-15’inden sorumlu. Ev içerisindeki radon kaynağının büyük kısmını (%90), binanın temelinde bulunan toprak ve kayalar oluşturuyor. İnsanların doğal kaynaklardan maruz kaldıkları radyasyon dozuna önemli bir katkı oluşturan radon gazının insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesi için 81 ilde yapılacak ölçümlerle “Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi Haritası” oluşturulacak.

 

 

Önümüzdeki beş yıl içerisinde tamamlanması planlanan Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi haritalandırılması çalışmasında; Türkiye İstatistik Kurumu tarafınca bilimsel yöntemlerle seçilmiş ve ülkenin genelini temsil eden, 81 il de 62,320 hanede dedektörler ile ev içerisinde radon gazı miktarı 2 ay boyunca ölçülecek.

 

Düzce’de ise 11 Kasım 2014 tarihinden itibaren dedektör kapları TUİK tarafından belirlenen 550 adrese il Halk Sağlığı personelli tarafından 30 gün içerisinde yerleştirilecek ve 2 ay boyunca bu adreslerde kalacak.. Dedektörler TÜİK tarafından belirlenen adresler dışında başka adreslere kesinlikle yerleştirilmeyecek ve 2 ayını dolduran dedektör kapları zaman kaybedilmeden yine personellimizce toplanarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna gönderilecektir. Bu çalışmaya katılanlardan hiçbir ücret talep edilmeyecek.

 

 

Konuya ilişkin açıklama yapan Düzce Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mahir Arslan, “Çalışmaya Kocaeli, Sakarya ve Düzce illerinde 11 Kasım 2014, İzmir ve Bilecik illerinde ise 22 Aralık 2014 tarihinde başlanacaktır. Bakanlığımız ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılan bu çalışma tamamen bilimsel bir çalışmadır. Bu çalışmalarda Müdürlüğümüz personelli vatandaşlarımızın evlerini ziyaret edip gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermeleri çalışmaların başarılı olması açısından oldukça önemlidir. Konu ile ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlarımız Müdürlüğümüzün 5239272 nolu telefona başvurabilirler.”dedi.

Haber; S.KAŞKIR