Düzce Belediyesi’nin şehir içi trafiğinin en işlek olduğu yol olan İstanbul Caddesi’nde yaya geçitleri dışında kaldırımlar ve trafiği birbirinden  ayırmak için  konulan korkulular Engelliler için yeni sorunlar yaratıyor.

 

Engellilerin araçlarını park etmesi için ayrılan noktaların korkuluklarla kapatılması nedeniyle, araçlarını park eden engelli  vatandaşlar kaldırımlara ulaşmak istedikleri zaman yoğun trafikte zorlu bir yürüyüş yapmak durumunda kalıyorlar. Korkuluklarda bu noktalarda boşluklar bırakılması gibi basit bir düzenleme ile aşılabilecek bir sorun, engellilere ilave bir engel  olarak karşımıza çıkıyor.

 

Engellilerin tek sorunu korkuluklar da değil. Engellilerin araçlarını park etmesi için tahsis edilen noktalarda, park alanının zemini o yerin engellilere ayrıldığına dair çizgilerle işaretlenmediği için neredeyse tüm sürücüler bu noktalara park edebiliyor. Kendilerine ayrılan yerler bulunmasına rağmen engelli sürücüler de diğer sürücüler gibi cadde boyunda yer aramak durumunda kalıyor.

 

Öte yandan yaya geçitleri düzenlenirken de engelliler ihmal edilmiş. Özellikle tekerlekli sandalye kullanan engellilerin kaldırımlara kendi başlarına çıkmasını sağlayan küçük rampalar yaya kaldırımlarının neredeyse hiç birinde yok.

 

Dünyada şehir planlamacıları, kamusal alanların tamamında engellilerin rahatça dolaşabilmesi için yeni metodlar geliştirirken, Düzce’de konunun sürekli ihmale uğraması eleştiri konusu oluyor.