SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile yapılan sözleşmenin SGK tarafından feshedilmesiyle ilgili son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde ''eczanelerin sahipsiz kalacağı'' yönünde yorumların yer aldığı hatırlatıldı.
Kurumun, eczanelere bundan önce olduğu gibi bundan sonra da sahip çıkmaya devam edeceğinin belirtildiği açıklamada, SGK ile ilaç sanayi arasında ilaç fiyatlarında indirimi öngören bir sözleşme yapıldığı hatırlatıldı. Bu sözleşmenin küresel ekonomik krizin etkisiyle Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar üzerine alınan tedbirlerden biri olduğu belirtildi. Amacın vatandaşın ödediği vergileri ve sosyal güvenlik primlerini daha etkin ve verimli kullanmak olduğu kaydedilen açıklamada, anlaşmayla ilaç fiyatlarında yüzde 25–50 civarında indirim sağlanacağı vurgulandı.
Açıklamada, bu indirimin vatandaşların yüzde 25–30 civarında daha az katkı payı ödeyerek ilaca erişimi anlamına geldiği ve kamunun sağlık harcamalarında yaklaşık 2,5 milyar liralık tasarruf hedeflediği anlatıldı.
SGK'nın temel amacının sosyal güvenlik hizmetlerinin vatandaşlara daha etkin, verimli ve kesintisiz ulaşmasını sağlamak olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Bu çerçevede, ilaç sanayi ile yapılan indirim sözleşmesi eczanelerimizi hedef alan bir uygulama değildir. Kurumumuz her defasında bu bilgiyi eczacılarımız ve kamuoyuyla paylaşmıştır. Ancak TEB, geçtiğimiz günlerde yapılan Genel Kurul öncesi seçim atmosferi içinde eczacılarımızın eczanelerini bir gün süreyle kapatma eylemi yapmalarına neden olmuştur. Oysa eczacılarımızın yakındığı fiyat farklarından doğan zararlarının ilaç firmaları tarafından karşılanması hususunun ilaç sanayi ile yapılan sözleşmede imza altına alındığı daha önce de açıklanmıştı.
Kaldı ki eczacılarımızla tek tek yapılacak olan sözleşmeyle eczacıların maliyetleri daha da düşecektir. Yeni uygulamayla eczacılarımızın TEB'e sözleşme bedeli olarak vermek zorunda kaldığı 500 TL ödeme yükümlülüğü kalkmış olacaktır. Dolayısıyla sözleşmenin Kurumumuz ile TEB arasında yapılmasından kaynaklanan ve bu nedenle eczacılarımızın TEB'e ödemek zorunda kaldıkları sözleşme bedeli, sözleşmenin Kurumumuz ile eczacılarımız arasında doğrudan yapılmasıyla ortadan kalkacaktır.
Ayrıca, önceki sözleşmeye göre sürecin daha iyi işlemesi ve bürokratik işlemlerin azaltılması amacıyla eczanelere bazı avantaj ve kolaylıklar da yeni sözleşmeyle sağlanacaktır. Tek tek yapılacak olan sözleşmelerle ilgili herhangi bir bürokratik uygulama ya da zaman kaybı oluşturacak herhangi bir işlem de söz konusu olmayacaktır.''

SAĞDUYULU YAKLAŞIMLARI BEKLİYORUZ
SGK'nın teknolojik olanaklarının tüm eczacılara sadece tek bir tuşla ulaşabilecek düzeyde olduğunun altı çizilen açıklamada, vatandaşların sağlık hizmetlerini aksatmamak ve eczacıların mağduriyetlerini engellemek için gereken tüm tedbirlerin alındığı belirtildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
''Diğer taraftan, eczacılarımızla tek tek sözleşme yapılması TEB ve eczacı odalarının temsil yetkilerine karşı bir tutum olmayıp, eczacılarımızla ilgili her konuda, daha önce olduğu gibi bundan sonra da TEB ve eczacı odaları ile işbirliği ve görüşmelerimizin sürdürülmesinde herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Her şartta vatandaşımıza sağlıklı ve etkin hizmet verilmesi temel görevimizdir. Kurum olarak vatandaşlarımıza hizmet vermek ve ilaç temin etmek için, isteyen her eczanemizle sözleşme yapılacaktır. Bütün eczacılarımızın sağduyulu yaklaşımlarını bekliyor ve onları vatandaşlarımıza sağlık hizmeti vermek adına sözleşme yapmaya davet ediyoruz.''