Sağlıklı gıda tüketimi, şişmanlıkla mücadele ve hijyenin artırılması amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 4 Ocak 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan ekmeğe ilişkin yeni düzenleme 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, yeni ekmek tebliğine göre Fırınlar ve Ekmek Satışı Yapan İşletmelerin uyması gereken kuralları açıkladı.

Kabaoğlu, Ekmek üretimi, dağıtımı ve satışı yapan gıda işletmecileri tarafından, işyerinde çalışan personellere gıda güvenliği ve temizliği konusunda eğitim verilececeğini, kişisel temizlikleri takip edilerek, temiz kıyafet ve steril eldiven kullandırılacacağını belirtti.

 Tüketicinin ekmeğe dokunması engellenecek

Ekmeğin bakkala taşınması ve tüketiciye sunulmasının tüm aşamalarında hijyen kurallarının ihlal edilemeyeceğinin altını çizen Kabaoğlu, “Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri dışındaki ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalajlı olarak piyasaya arz edilecek.ekmek kasaları açıkta bırakılmayacak, zemin ve dış ortamla teması engellenerek, palet üzerinde olacak şekilde temiz bir ortama konulması sağlanacak. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilecek ekmekler, sadece bu amaçlar için kullanılan araçlarda taşınacak, tüketicinin ekmeğe dokunması engellenecek.”diye konuştu.

Tuz oranı en çok yüzde 1,5

 Yeni düzenlemede ekmeğin standardının değiştiğini ifade eden Kabaoğlu, “Ekmek çeşitlerinde tuz içeriği en çok yüzde 1,5 olacak. Ekmek, sadece Tip 650 ve daha yüksek kül içeren ekmeklik buğday unlarından yapılacak. Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50’şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilecek.”şeklinde konuştu.

 

Haber; S. KAŞKIR